Eveniment

UE poate pedepsi economic Rusia, dar este putin probabil

UE poate pedepsi economic Rusia, dar este putin probabil

Cristian Diaconescu, ministrul de externe: Rusia pierde si ea o groaza de bani, pentru ca aceste contracte de livrare de gaze contin clauze de retorsiune. Nu este nevoie sa dai Rusia in judecata. Penalizarile vin din nerespectarea contractelor. Daniel Daianu, europarlamentar PNL: Este regretabila discrepanta intre ceea ce se afirma in privinta nevoii de a avea o politica in domeniul energiei comuna la nivelul UE si ceea ce se face in fapt.

07.01.2009, 19:52 17

Premierul ceh, Mirek Topolanek, a carui tara asigura presedintia Uniunii Europene, a sustinut ieri ca, daca livrarile de gaze rusesti catre Europa "nu vor fi reluate pana maine (astazi - n.n.), va exista o interventie mai ferma a UE".

Insa ce poate insemna "interventie ferma" in termenii diplomatiei si ce poate face Uniunea in fata deciziei Rusiei? In ceea ce priveste Romania, putea face ea mai mult pentru a nu fi afectata?
"Problema este mult mai complicata. In ceea ce priveste presiunile asupra Rusiei acestea pot fi facute mai degraba la nivel bilateral decat la nivelul UE. Insa cred ca nu va fi nevoie pentru ca intr-o zi-doua criza se va sfarsi. Rusia pierde si ea o groaza de bani, pentru ca aceste contracte de livrare de gaze contin clauze de retorsiune. Nu este nevoie sa dai Rusia in judecata. Penalizarile vin din nerespectarea contractelor", crede ministrul roman de externe Cristian Diaconescu.
"La nivel politic, Uniunea Europeana in ansamblu nu poate face decat sa convoace un consiliu. Ca masuri de retorsiune pot fi adoptate unele masuri care sa blocheze proiectele rusesti, pentru ca si rusii au interese in UE. Daca cu ocazia consiliului de care vorbeam se constata ca s-a incalcat un acord comercial, pot fi luate aceste masuri", spune, la randul sau, fostul premier si fost ministru de externe Petre Roman. Ce inseamna acele masuri mai ferme de care vorbeste UE? "In termeni diplomatici 'ferm' inseamna dur. Termenii diplomatici obisnuiti sunt 'vom examina', 'vom adopta'. Cand spui 'ferm', deja nu mai este vorba despre un limbaj diplomatic, inseamna aproape 'ochi pentru ochi'", afirma Roman.
Europarlamentarul Daniel Daianu afirma: "Trebuie facuta o distinctie intre ceea ce trebuie facut pe termen foarte scurt, ca management de criza, si gandirea unei politici comunitare strategice, care sa raspunda realitatilor din domeniul energetic. Pentru ambele perspective de timp trebuie pornit de la varietatea de circumstante intre tarile membre si dependenta mare pe care nu putine dintre tari o au fata de aprovizionarea din Rusia. Oricum este regretabila discrepanta intre ceea ce se afirma in privinta nevoii de a avea o politica in domeniul energiei comuna la nivelul UE si ceea ce se face in fapt". Daianu a facut aceasta declaratie in cadrul dezbaterilor care au avut loc ieri in sedinta grupului ALDE din Parlamentul European, potrivit unui comunicat al biroului sau.
Istoricul Armand Gosu, bun cunoscator al Rusiei, afirma ca "UE nu poate face prea multe, pentru ca este indubitabil ca Rusia a pornit acest razboi cu buna stiinta, iar Ucraina este doar un pretext". De ce ar fi pornit totusi Rusia un astfel de razboi? "Sunt mai multe cauze", explica Gosu: "Exista o miza externa. In primul rand este vorba despre ingenuncherea si compromiterea Ucrainei si de obligarea Uniunii de a accepta situatia. In al doilea rand este un semnal: 'Depindeti de Rusia in problema energetica. Asa ca mai lasati-o cu ecologia si pregatiti-va sa umblati la punga". Asadar, se pregateste Rusia sa mareasca pretul gazelor pentru Europa? "Acesta este mesajul", spune Gosu.
In al doilea rand, afirma el, miza este una interna pentru Vladimir Putin. Economia Rusiei este la pamant, oamenii incep sa nu-si mai primeasca salariile, politica economica a lui Putin de a se baza si a creste economia strict mizand pe cartea energiei s-a dovedit falimentara, iar Putin este vinovat pentru asta. "Putin este vinovat pentru ca intre el si popor a fost un pact social. 'Renuntam la democratie, dar capatam bunastare'. Aceasta bunastare adusa exclusiv pe seama petrolului nu putea dura la nesfarsit. Dupa parerea mea, din acest motiv criza va mai dura pentru ca Vladimir Putin are tot interesul sa abata atentia. Va face ca aceasta criza sa fie cat mai zgomotoasa si sa dureze cat mai mult", afirma istoricul.
Putea Romania face ceva pentru a nu fi atinsa de criza? "Romania nu conteaza in acest joc", afirma istoricul. Ministrul roman de externe crede ca Romania trebuia sa se decida mai repede si sa faca presiuni pentru realizarea fie a conductei South Stream, fie a Nabucco. "Nabucco ar urma sa aduca gaze din Iran, din Caucaz, o optiune cu mult parfum politic. South Stream este prea scumpa. Este greu sa te hotarasti, dar Romania trebuia sa o faca si sa faca presiuni pentru realizarea uneia dintre ele", spune Diaconescu.
"Romania putea sa faca un lucru extrem de simplu. Sa izoleze blocurile din vremea lui Ceausescu si sa economiseasca astfel 30% din energie, pentru ca la noi pierderile sunt enorme. Trebuia apoi sa ridice parametrii de functionare a centralelor care si ele pierd enorm", spune fostul ministru de externe Petre Roman.
Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a sustinut ieri ca relatia politica dintre Romania si Rusia este foarte importanta si nu mai poate fi ignorata.
Intrebat daca ar trebui sa se implice politic autoritatile romanesti in gestionarea crizei provocate de sistarea gazului de catre Rusia, la nivel de presedinte, Iliescu a precizat: "Sigur ca da, pentru ca acolo cine comanda? Putin! Deci relatia politica e importanta, nu poate fi ignorata."
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO