Eveniment

Trichet, şeful zonei euro, vine duminică la aniversarea BNR de 130 de ani

Trichet, şeful zonei euro, vine duminică la aniversarea BNR de 130 de ani
31.08.2010, 23:58 59

Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene(BCE), vine duminică la Bucureşti pentru a ţine un discurs înainteaconcertului de gală care va avea loc seara la Ateneul Român cuocazia aniversării a 130 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionalea României (BNR). Concertul este susţinut de filarmonica GeorgeEnescu, condusă de Horia Andreescu.

În prima parte a evenimentului vor mai avea speech-uripreşedintele Traian Băsescu şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Vizita şefului băncilor centrale din zona euro survine tocmai încontextul în care Bucureştiul îşi caută o nouă dată-ţintă pentruadoptarea mondei unice, după ce atât guvernatorul Isărescu, cât şipreşedintele Băsescu au afirmat recent că 1 ianuarie 2015 nu maipoate fi un orizont de timp realist în noul context macroeconomicmarcat de criza prelungită.

Rămâne astfel ca Guvernul să discute cu BNR o nouă ţintă, însădeocamdată ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu nu doreşte săavanseze o poziţie în acest sens. Analiştii estimează că adoptareaeuro ar putea fi amânată pentru 2017 sau chiar după 2020 pentru caeconomia României şi finanţele publice să aibă timp de pregătirepentru intrarea în zona euro.

Astfel, Banca Naţională va putea menţine independenţa politiciimonetare, iar leul va rămâne moneda naţională până dincolo de 2015când se încheie mandatul actualului Consiliu de Administraţiecondus de guvernatorul Mugur Isărescu. Anul trecut, la audieriledin Parlament pentru un nou mandat, Isărescu avansase dreptobiectiv principal tocmai adoptarea euro din 2015, însă în noilecondiţii economice acesta nu va mai putea fi atins. În vârstă de 61de ani, Isărescu se află la şefia BNR de 20 de ani, fiind cel mailongeviv demnitar din statul român. Mandatele sale precedente auavut drept laitmotiv lupta cu inflaţia, pe care a reuşit să o aducăla o singură cifră de-abia în 2004. Acum inflaţia urcă din nou lapeste 7%.

Este pentru prima dată când aniversarea BNR se transformăîntr-un asemenea eveniment cu participarea multor invitaţi străini.În 2000, când s-au împlinit 120 de ani de la înfiinţarea bănciicentrale, Isărescu era premier.

Jean-Claude Trichet, care conduce BCE din 2003, vine pentru adoua oară în România în calitatea de şef al bancherilor centralidin Europa, vizita anterioară având loc în toamna lui 2004. El maivizitase Bucureştiul în anul 2000 ca guvernator al Băncii Franţei.Trichet se află în ultimul an de mandat ca şef al BCE.

La aniversarea de 130 de ani a BNR fusese invitat şi şefulRezervelor Federale din SUA, Ben Bernanke, însă acesta nu aconfirmat participarea.

Trichet va sta la Radisson şi va părăsi Bucureştiul lunidimineaţă.

Jean-Claude Trichet, aflat la final de mandat, a mai fost învizită la BNR în 2004. În ultimii doi ani el a condus operaţiunilede susţinere a sistemului financiar european şi a fost implicat însalvarea Greciei de la faliment.

Sâmbătă vor vorbi însă în cadrul unui seminar organizat cuaceeaşi ocazie la BNR preşedintele băncii centrale a Poloniei,Marek Belka, şi fostul guvernator al băncii centrale a Cehiei,Zdenek Tuma.

De asemenea, va lua cuvântul Neven Mates, fostul negociator-şefal Fondului Monetar Internaţional pentru România în timpulguvernului Năstase, în prezent consilier-şef al guvernatoruluibăncii centrale a Croaţiei.

Trichet vine duminică la Bucureşti din Italia, unde sâmbătăparticipă la Como la forumul "Intelligence in the World, Europe andItaly", alături de mai mulţi înalţi oficiali europeni, politicienişi oameni de afaceri de top.

El este unul dintre principalii arhitecţi ai măsurilor desusţinere a sistemului financiar european pentru traversareaturbulenţelor extrem de puternice de anul trecut, care au continuatanul acesta cu criza prin care a trecut Grecia, ajungând să pună îndiscuţie chiar supravieţuirea euro.

Astfel, BCE a cumpărat obligaţiuni ale statelor din zona euro şia pompat sume imense în sistemul bancar al ţărilor membre pentru amenţine stabilitatea euro-sistemului. Trichet a fost unul dintrecriticii duri ai comportamentului băncilor după criza financiarăglobală, acuzând bonusurile excesive acordate executivilor dinbăncile de investiţii.

Spre final de mandat, el are în faţă o nouă provocare: trebuiesă pună la punct o strategie de exit prin care să retragăfacilităţile oferite băncilor şi guvernelor europene pentru adepăşi criza datoriilor.

Liderii finanţelor internaţionale ajung rar laBucureşti

Bucureştiul rămâne o destinaţie inclusă cu greu în itinerariulşefilor de mari instituţii financiare internaţionale sau grupuriprivate.

În primăvara acestui an a făcut o scurtă vizită DominiqueStrauss-Khan, directorul general al FMI, în contextul în careRomânia a devenit unul dintre cei mai importanţi "clienţi", cu unacord de finanţare de aproape 13 mld. euro.

Dacă Michel Camdessus a venit la Bucureşti ca şef al FMI în1994, succesorul său Horst Kohler a ajuns în România abia după ce apărăsit funcţia de la Washington, venind în 2007 în calitate depreşedinte al Germaniei. El mai fusese în România în 1999 capreşedinte al BERD.

Datorită investiţiilor de peste 4 mld. euro pe care BERD le-afăcut în România, şefii acestei instituţii au venit cel mai des laBucureşti, Kohler fiind urmat de Jean Lemierre, iar anul trecut denoul preşedinte Thomas Mirow.

Dintre şefii de mari grupuri bancare internaţionale au venit laBucureşti în ultimii ani şefii ING, Société Générale, La Caixa sauUniCredit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO