Trichet, şeful zonei euro, vine duminică la aniversarea BNR de 130 de ani

Ziarul Financiar 31.08.2010

Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), vine duminică la Bucureşti pentru a ţine un discurs înaintea concertului de gală care va avea loc seara la Ateneul Român cu ocazia aniversării a 130 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României (BNR). Concertul este susţinut de filarmonica George Enescu, condusă de Horia Andreescu.

În prima parte a evenimentului vor mai avea speech-uri preşedintele Traian Băsescu şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Vizita şefului băncilor centrale din zona euro survine tocmai în contextul în care Bucureştiul îşi caută o nouă dată-ţintă pentru adoptarea mondei unice, după ce atât guvernatorul Isărescu, cât şi preşedintele Băsescu au afirmat recent că 1 ianuarie 2015 nu mai poate fi un orizont de timp realist în noul context macroeconomic marcat de criza prelungită.

Rămâne astfel ca Guvernul să discute cu BNR o nouă ţintă, însă deocamdată ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu nu doreşte să avanseze o poziţie în acest sens. Analiştii estimează că adoptarea euro ar putea fi amânată pentru 2017 sau chiar după 2020 pentru ca economia României şi finanţele publice să aibă timp de pregătire pentru intrarea în zona euro.

Astfel, Banca Naţională va putea menţine independenţa politicii monetare, iar leul va rămâne moneda naţională până dincolo de 2015 când se încheie mandatul actualului Consiliu de Administraţie condus de guvernatorul Mugur Isărescu. Anul trecut, la audierile din Parlament pentru un nou mandat, Isărescu avansase drept obiectiv principal tocmai adoptarea euro din 2015, însă în noile condiţii economice acesta nu va mai putea fi atins. În vârstă de 61 de ani, Isărescu se află la şefia BNR de 20 de ani, fiind cel mai longeviv demnitar din statul român. Mandatele sale precedente au avut drept laitmotiv lupta cu inflaţia, pe care a reuşit să o aducă la o singură cifră de-abia în 2004. Acum inflaţia urcă din nou la peste 7%.

Este pentru prima dată când aniversarea BNR se transformă într-un asemenea eveniment cu participarea multor invitaţi străini. În 2000, când s-au împlinit 120 de ani de la înfiinţarea băncii centrale, Isărescu era premier.

Jean-Claude Trichet, care conduce BCE din 2003, vine pentru a doua oară în România în calitatea de şef al bancherilor centrali din Europa, vizita anterioară având loc în toamna lui 2004. El mai vizitase Bucureştiul în anul 2000 ca guvernator al Băncii Franţei. Trichet se află în ultimul an de mandat ca şef al BCE.

La aniversarea de 130 de ani a BNR fusese invitat şi şeful Rezervelor Federale din SUA, Ben Bernanke, însă acesta nu a confirmat participarea.

Trichet va sta la Radisson şi va părăsi Bucureştiul luni dimineaţă.

Jean-Claude Trichet, aflat la final de mandat, a mai fost în vizită la BNR în 2004. În ultimii doi ani el a condus operaţiunile de susţinere a sistemului financiar european şi a fost implicat în salvarea Greciei de la faliment.

Sâmbătă vor vorbi însă în cadrul unui seminar organizat cu aceeaşi ocazie la BNR preşedintele băncii centrale a Poloniei, Marek Belka, şi fostul guvernator al băncii centrale a Cehiei, Zdenek Tuma.

De asemenea, va lua cuvântul Neven Mates, fostul negociator-şef al Fondului Monetar Internaţional pentru România în timpul guvernului Năstase, în prezent consilier-şef al guvernatorului băncii centrale a Croaţiei.

Trichet vine duminică la Bucureşti din Italia, unde sâmbătă participă la Como la forumul "Intelligence in the World, Europe and Italy", alături de mai mulţi înalţi oficiali europeni, politicieni şi oameni de afaceri de top.

El este unul dintre principalii arhitecţi ai măsurilor de susţinere a sistemului financiar european pentru traversarea turbulenţelor extrem de puternice de anul trecut, care au continuat anul acesta cu criza prin care a trecut Grecia, ajungând să pună în discuţie chiar supravieţuirea euro.

Astfel, BCE a cumpărat obligaţiuni ale statelor din zona euro şi a pompat sume imense în sistemul bancar al ţărilor membre pentru a menţine stabilitatea euro-sistemului. Trichet a fost unul dintre criticii duri ai comportamentului băncilor după criza financiară globală, acuzând bonusurile excesive acordate executivilor din băncile de investiţii.

Spre final de mandat, el are în faţă o nouă provocare: trebuie să pună la punct o strategie de exit prin care să retragă facilităţile oferite băncilor şi guvernelor europene pentru a depăşi criza datoriilor.

Liderii finanţelor internaţionale ajung rar la Bucureşti

Bucureştiul rămâne o destinaţie inclusă cu greu în itinerariul şefilor de mari instituţii financiare internaţionale sau grupuri private.

În primăvara acestui an a făcut o scurtă vizită Dominique Strauss-Khan, directorul general al FMI, în contextul în care România a devenit unul dintre cei mai importanţi "clienţi", cu un acord de finanţare de aproape 13 mld. euro.

Dacă Michel Camdessus a venit la Bucureşti ca şef al FMI în 1994, succesorul său Horst Kohler a ajuns în România abia după ce a părăsit funcţia de la Washington, venind în 2007 în calitate de preşedinte al Germaniei. El mai fusese în România în 1999 ca preşedinte al BERD.

Datorită investiţiilor de peste 4 mld. euro pe care BERD le-a făcut în România, şefii acestei instituţii au venit cel mai des la Bucureşti, Kohler fiind urmat de Jean Lemierre, iar anul trecut de noul preşedinte Thomas Mirow.

Dintre şefii de mari grupuri bancare internaţionale au venit la Bucureşti în ultimii ani şefii ING, Société Générale, La Caixa sau UniCredit.