Eveniment

Tragedia de la clubul Colectiv readuce în discuţie situaţia fabricilor privatizate dar care au fost lăsate în ruină

Tragedia de la clubul Colectiv readuce în discuţie...
02.11.2015, 00:08 6063
Clubul unde a avut loc cea mai mare dramă din ultimele decenii din Bucureşti funcţiona în fosta fabrică Pionierul, unde se producea încălţăminte şi care în perioada interbelică aparţinuse familiei Prodanof.

Explozia de la clubul Colectiv, cea mai mare dramă din istoria recentă a Ca­pitalei - 30 de morţi şi 146 de răniţi -, a readus în discuţie situaţia fabricilor din centrul Bucureştiului privatizate acum zece ani şi care au ajuns în ruine pentru că noii proprietari nu au făcut nimic cu ele.

Clubul Colectiv funcţiona în fosta fabrică Pionierul din sectorul 4, care în acte aparţine firmei Teamset din Cipru. Până la închiderea ediţiei nu am reuşit să aflăm cine este în spatele acestei firme. Proprietarii clubului Colectiv, Costin Micu, Alin Anastasescu şi Cătălin Gancea, au închiriat 400 de metri pătraţi de la Pionierul SA pentru 1.500 de euro pe lună, adică 3,5 euro/mp. Fabrica Pionierul ajunsese o ruină, ca şi Abatorul aflat în imediata apropiere. În perioada interbelică, fabrica deţinută de familia Prodanof ajunsese cel mai mare producător de încălţăminte din sud-estul Europei.  După 1989, multe fabrici comuniste au fost privatizate, dar au ajuns o ruină şi nimeni din partea statului nu răspunde, iar în cel mai bun caz au fost demolate şi pe teren au apărut malluri, blocuri de locuinţe sau clădiri de birouri. 

Coincidenţe dramatice: trei incendii în locaţiile deţinute de acţionarii Colectiv Club. Costin Mincu, unul din acţionarii Colectiv Club SRL, firma care a organizat concertul de vineri seară, este acţionar şi la firma Elefant Club, o firmă care a deţinut clubul Elephant Pub & Live Music din strada Gabroveni 16. În clădirea din Gabroveni 16 a avut loc un incendiu în iunie 2014, în urma unei altercaţii între doi parteneri ai restaurantului Eden, care se afla la aceeaşi adresă, Nicu Stanciu şi Vasile Văduva. Terasa Goblin din Vama Veche, deţinută de Costin Mincu, a fost la rândul său incendiată în 2010.

Citeşte şi

Dezindustrializarea Capitalei, un „succes“: Bucureştiul nu mai are nicio fabrică cu măcar 1.000 de angajaţi

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO