Eveniment

Capcanele accelerării înfiinţării de firme: Cum s-a pierdut avizul pompierilor pe drum

Capcanele accelerării înfiinţării de firme: Cum s-a...

Autor: Sorin Pâslaru

02.11.2015, 15:00 1411

Firma Colectiv Club SRL s-a folosit de slăbiciunile legis­laţiei pentru înfiinţarea companiilor pentru a putea funcţiona fără aviz de la pompieri, aflaţi în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne, conform relatărilor unor surse din cadrul instituţiilor publice.

Legislaţia a devenit mai flexibilă în 2004 pentru a accelera procesul de înfiinţare a firmelor, iar accentul s-a pus pe a verifica firmele după înfiinţare dacă şi-au luat avizele. Această verificare ar trebui făcută de primării, prin Poliţia Locală.

Aflat sub presiunea opiniei publice şi a organismelor financiare internaţionale, guvernul de atunci a decis să „revoluţioneze“ sistemul de înregistrare a companiilor şi a introdus declaraţia pe propria răspundere că întreprinzătorul va respecta legislaţia în materie, urmând să fie verificat.  Astfel, durata de înregistrare a unei companii scădea de la  30-40 de zile sau mai mult la 3-4 zile. Aici însă urma să fie întărit controlul ulterior, după înfiinţarea firmei.

Concret, până în 2004, orice firmă avea nevoie de avize de la diverse instituţii, inclusiv de la pompieri, pentru se înregistra la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), însă  prin Legea nr. 359/2004 li s-a acordat posibilitatea întreprinzătorilor de a face o declaraţie pe proprie răspundere prin care să îşi asume că în 30 de zile de la începerea activităţii vor căpăta toate avizele necesare.

Astăzi o companie nou înfiinţată primeşte certificatul constatator de la Registrul Co­mer­ţului printr-o declaraţie pe proprie răspundere că se va conforma legislaţiei.

Registrul Comerţului trimite în termen de trei zile la Direcţia de Sănătate Publică Teritorială, la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterninară, la Protecţia Mediului şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă informaţia că a eliberat certificatul pentru firma respectivă, iar aceste instituţii au obligaţia ca în 30 de zile să verifice dacă întreprinderea respectivă şi-a luat avizele.

Problema este că pompierii nu figurează printre aceste instituţii la care Registrul Comerţului trimite informaţia că s-a înfiinţat o firmă sau alta. Firmele îşi asumă că vor obţine avizele de la ISU (pompieri), urmând să fie verificate de primării pentru obţinerea acestora. Practic, ISU nu ştie că s-a înfiinţat o firmă sau alta, pentru a controla dacă vine la timp să ceară avizul sau nu.

De altfel, aceasta a declarat şi secretarul de stat Raed Arafat, că firma Colectiv Club SRL nu figurează  în evidenţele instituţiei.

Respectarea normelor antiincendiu este reglementată de Legea nr. 307/2006, iar instituţiiile care ar trebui să verifice că firmele deţin aceste autorizaţii sunt primăriile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO