Eveniment

Tinta NATO pentru apărare: 2,5% din PIB. România a cheltuit 1,6% din PIB pentru Armată în 2023

Tinta NATO pentru apărare: 2,5% din PIB. România a...

Autor: Iulian Anghel

25.04.2024, 08:30 95

Ţinta NATO pentru cheltuielile pentru apărare ar trebui să crească din cauza „lumii mai periculoase”. Solicitarea a fost făcută de Grant Shapps, secretarul Apărării din Marea Britanie. Oficial, cererea va fi dezbătută la summitul NATO de la Washington.

Secretarul Apărării din Marea Britanie, Grant Shapps a spus că doreşte ca noua ţintă a NATO pentru cheltuielile pentru apărare să fie de 2,5% din produsul intern brut al fiecărei ţări. În prezent, ţinta este de 2%.

România a cheltuit anul trecut pentru apărare 1,6% din PIB cu mult sub ce s-a angajat că va cheltui, adică 2,5% din PIB, având în vedere războiul de la graniţă. Aflat în Coreea de Sud preşedintele Klaus Iohannis a discutat despre un import de armament de un miliard de dolari, în special obuziere.

Câtă vreme a fost pace, Europa nu s-a prea sinchisit de propria-i apărare crezând că pacea este eternă. Acum, cu războiul din Ucraina, Europa s-a trezit cu o problemă pe cap pe care n-a anticipat-o. A ajutat Ucraina cu arme, dar s-a trezit mai apoi cu propriile-i depozite goale. S-a gândit să comande arme, dar cui să le comanzi? Fabricile de armament sunt puţine, pentru că, după Războiul Rece responsabilii au neglijat apărarea pentru că nu mai aveau „prădători naturali”. Europa s-a bazat pe America, dar America este departe şi, după cum s-a văzut în lunile în care a tărăgănat ajutorul pentru Ucraina, pare şi plictisită. Ce poate face Europa în această situaţie?

„Acum credem că ar trebui să fie de 2,5%. Credem că într-o lume mai periculoasă are sens", a spus Shapps la Sky News.

Britanicii vor propune subiectul la următorul summit NATO.

 10 ani. Atunci nu era o creştere semnificativă a Chinei, Coreea de Nord este acum înarmată cu arme nucleare, Iranul atacă şi îşi foloseşte proxy-urile pentru a ataca şi lumea este mult mai puţin stabilă, având în vedere invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina”, a precizat Grant Shapps.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO