Eveniment

Ştiri pe scurt - Eveniment - 30 august

29.08.2010, 23:48 20

Directorul CFR, anchetat pentru fraudă, a demisionat
Directorul general al CFR SA, Emil Sabo, şi-a dat vineri demisiadin funcţia pe care o ocupa din februarie, după ce a fost trimis înjudecată, alături de alte persoane, pentru o fraudă de 700.000 deeuro, comisă în 2005. Demisia survine anunţului de joi al DirecţieiNaţionale Anticorupţie, care l-a trimis în judecată pe Sabo pentrufapte petrecute în 2005, când era angajat al firmei private ActivInvest. În locul său a fost numit la conducerea companieidirectorul general adjunct Viorel Scurtu, care va ocupa funcţiainterimar, a anunţat CFR SA. Sabo este acuzat de complicitate laabuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.

Plăţi de 118 euro la hectar pentru agricultori

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să acordeîn acest an din bugetul intern plăţi naţionale directecomplementare (PNDC), astfel încât sprijinul pe suprafaţă alocatagricultorilor să ajungă la o valoare apropiată de cea din 2009,respectiv 117-118 euro pe hectar. "Posibilitatea pe care credem căam găsit-o pentru a acorda şi anul acesta plăţi naţionale directecomplementare, atât pentru culturi, cât şi la hectar, este aceea dea rearanja anumite surse financiare din bugetul ministerului.Astfel, vrem să acordăm un sprijin care să vină în completareaSAPS, care să ne permită să ne apropiem de nivelul de anul trecut",a declarat vineri ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, după oîntâlnire cu reprezentanţi ai fermierilor români.

Specialiştii în hidroenergetică sunt vânaţi

Europa are o lipsă de specialişti în hidroenergetică, iarcompaniile străine vin în România în căutare de forţă calificată demuncă, a declarat directorul general al Institutului de Studii şiProiectări în Hidroenergetică (ISPH), Gabriela Dimu. "Este o lipsăde specialişti în hidroenergetică în Europa şi sunt firme dinstrăinătate care ne cer oameni care să plece în străinătate", aafirmat Dimu într-o conferinţă de presă a Hidroelectrica.Hidroelectrica şi Universitatea Politehnică Bucureşti au semnat,vineri, un protocol pentru crearea unui centru de pregătire laMihăileşti, în judeţul Giurgiu, în care urmează să studieze anualcirca jumătate din cei 400 de studenţi la hidroenergetică.

Hidrocentrala de la Tarniţa, din 2017

Hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti, judeţul Cluj, a căreiconstrucţie nu a început încă, va fi funcţională în iulie 2017, adeclarat directorul general adjunct al Hidroelectrica, TraianOprea. "În iulie 2017 Tarniţa va funcţiona, dacă unul din cele douăreactoare (nucleare de la Cernavodă - n.r.) va funcţiona", aafirmat Oprea. Potrivit unor declaraţii anterioare, hidrocentralade la Tarniţa este necesară pentru echilibrarea sistemuluienergetic după punerea în funcţiune a reactoarelor nucleare 3 şi 4.Directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, a afirmat căpentru construcţia centralei de Tarniţa sunt analizate douăvariante de finanţare.

ANAF nu va mai urmări creanţele mai mici de 10 lei

Numărul somaţiilor trimise de ANAF în primul semestrurestanţierilor la bugetul de stat s-a ridicat la 4,8 milioane, cu26,4% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, darinstituţia nu mai trimite din 12 august somaţii pentru creanţelemai mici de 10 lei, pentru a realiza economii. Astfel, datoriilefirmelor sau populaţiei care nu depăşesc suma de 10 lei la fineleunui an fiscal vor fi şterse din evidenţele fiscale. Potrivit unuiordin al ANAF, care a intrat în vigoare la data de 12 august,creanţele fiscale restante aflate în sold la data de 31 decembrie aanului mai mici de 10 lei se scad din evidenţele fiscale în primele7 zile ale anului următor, creanţele fiscale restante ale unuidebitor reprezentând suma totală a obligaţiilor fiscale datorate şineachitate de către acest debitor.

Grupaj realizat din surse Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO