Ştiri pe scurt - Eveniment - 30 august

Ziarul Financiar 29.08.2010

Directorul CFR, anchetat pentru fraudă, a demisionat
Directorul general al CFR SA, Emil Sabo, şi-a dat vineri demisia din funcţia pe care o ocupa din februarie, după ce a fost trimis în judecată, alături de alte persoane, pentru o fraudă de 700.000 de euro, comisă în 2005. Demisia survine anunţului de joi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care l-a trimis în judecată pe Sabo pentru fapte petrecute în 2005, când era angajat al firmei private Activ Invest. În locul său a fost numit la conducerea companiei directorul general adjunct Viorel Scurtu, care va ocupa funcţia interimar, a anunţat CFR SA. Sabo este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.

Plăţi de 118 euro la hectar pentru agricultori

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să acorde în acest an din bugetul intern plăţi naţionale directe complementare (PNDC), astfel încât sprijinul pe suprafaţă alocat agricultorilor să ajungă la o valoare apropiată de cea din 2009, respectiv 117-118 euro pe hectar. "Posibilitatea pe care credem că am găsit-o pentru a acorda şi anul acesta plăţi naţionale directe complementare, atât pentru culturi, cât şi la hectar, este aceea de a rearanja anumite surse financiare din bugetul ministerului. Astfel, vrem să acordăm un sprijin care să vină în completarea SAPS, care să ne permită să ne apropiem de nivelul de anul trecut", a declarat vineri ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, după o întâlnire cu reprezentanţi ai fermierilor români.

Specialiştii în hidroenergetică sunt vânaţi

Europa are o lipsă de specialişti în hidroenergetică, iar companiile străine vin în România în căutare de forţă calificată de muncă, a declarat directorul general al Institutului de Studii şi Proiectări în Hidroenergetică (ISPH), Gabriela Dimu. "Este o lipsă de specialişti în hidroenergetică în Europa şi sunt firme din străinătate care ne cer oameni care să plece în străinătate", a afirmat Dimu într-o conferinţă de presă a Hidroelectrica. Hidroelectrica şi Universitatea Politehnică Bucureşti au semnat, vineri, un protocol pentru crearea unui centru de pregătire la Mihăileşti, în judeţul Giurgiu, în care urmează să studieze anual circa jumătate din cei 400 de studenţi la hidroenergetică.

Hidrocentrala de la Tarniţa, din 2017

Hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti, judeţul Cluj, a cărei construcţie nu a început încă, va fi funcţională în iulie 2017, a declarat directorul general adjunct al Hidroelectrica, Traian Oprea. "În iulie 2017 Tarniţa va funcţiona, dacă unul din cele două reactoare (nucleare de la Cernavodă - n.r.) va funcţiona", a afirmat Oprea. Potrivit unor declaraţii anterioare, hidrocentrala de la Tarniţa este necesară pentru echilibrarea sistemului energetic după punerea în funcţiune a reactoarelor nucleare 3 şi 4. Directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, a afirmat că pentru construcţia centralei de Tarniţa sunt analizate două variante de finanţare.

ANAF nu va mai urmări creanţele mai mici de 10 lei

Numărul somaţiilor trimise de ANAF în primul semestru restanţierilor la bugetul de stat s-a ridicat la 4,8 milioane, cu 26,4% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar instituţia nu mai trimite din 12 august somaţii pentru creanţele mai mici de 10 lei, pentru a realiza economii. Astfel, datoriile firmelor sau populaţiei care nu depăşesc suma de 10 lei la finele unui an fiscal vor fi şterse din evidenţele fiscale. Potrivit unui ordin al ANAF, care a intrat în vigoare la data de 12 august, creanţele fiscale restante aflate în sold la data de 31 decembrie a anului mai mici de 10 lei se scad din evidenţele fiscale în primele 7 zile ale anului următor, creanţele fiscale restante ale unui debitor reprezentând suma totală a obligaţiilor fiscale datorate şi neachitate de către acest debitor.

Grupaj realizat din surse Mediafax