Eveniment

Statul roman a risipit in ultimii cinci ani 200 mld. euro. Ce exemple dau cititorii ZF despre cheltuielile publice nejustificate

Statul roman a risipit in ultimii cinci ani 200 mld. euro. Ce exemple dau cititorii ZF despre cheltuielile publice nejustificate
12.05.2010, 00:00 134

Ziarul Financiar a inceput o seriei de articole in care incearcasa analizeze para­doxurile din eco­nomie si societate ca rezultatal politicilor guvernantilor si a cerut cititorilor sa trimitaexemple de risipa a banilor publici, precum si opinii cu privire lacum ar trebui stopate. Iata ce au scris cititorii ZF pe site-ulwww.zf.ro:

Ionel: Risipa e vizibila

Risipa e vizibila si este cunoscuta de autoritati. Ea se afla insalariile bugetarilor (mare atentie la nivel local), si incontractele finantate de la buget.

In contractele de lucrari, TOATE articolele sunt umflate cupeste 50%, iar proiectantii si arhitectii si-au batut joc aruncandpe piata constructii megalomane (peste 75% din spatiile proiectatesunt inutile).

Concediati bugetarii (500.000) si puneti frau dezmatului dincontractele de lucrari (in special cele de la nivelul autoritatilorlocale). Astfel se poate economisi cel putin 6-7% din PIB.

Ovidiu: Va rog desfiintati agentiilestaliniste

Exista mai multe agentii care au fost infiintate in epocamultilateral dezvoltata care in prezent nu mai au nici o legaturacu realitatile si necesitatile statului roman. Aceste agentii suntimense (au cel putin cate un departa­ment in fiecare judet cu celputin cativa zeci de angajati) si inghit o gramada de bani fara saaduca vre-un serviciu societatii civile sau statului roman.

Cateva exemple:

Oficiile Judetene pt Studii Pedologice si Agrochimice

Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare

Administratia Domeniilor Statului si multe altele mai ales laMinisterul Agriculturii

Faceti ceva, un reportaj incognito, sa vedeti pe cine intretinoamenii de bun simt care muncesc ca prostii si platesc taxe siimpozite.

M. Dobre - 11.05.2010- 11:05

Va amintiti de pariul lui Nastase cu Tiriac? Acelasi pariu siaceeasi obsesie o are si guvernul Boc! Sa construiasca in oricecomuna, sat, catun si halta, cate o sala de sport! Efectul? 90% dinsalile de sport construite nu au aviz de functionare pentru ca nuindeplinesc con­ditii elementare - lipsa bran­samentelor la apa,canalizare, curent electric, etc.

Bani aruncati!

Qwerty - 10.05.2010- 23:43

Toate contractele de prestari servicii sau achizitiile care sefac intre o institutie, prin angajatii sai, si un privatizat decealalta parte, vor fi absolut totdeauna in favoarea companiilorprivate si in defavoarea banului public. Din nefericire, toatecompaniile care deruleaza diferite contracte cu "statul" cunoscfoarte bine lucrul acesta si il speculeaza foarte mult.

Orice angajat guvernamental sau al administratiei locale careeste implicat in negocieri si managementul contractelor nu aredecat un singur gand: Mie ce imi iese la afacerea asta??? Pentru capana la urma, deal-lul acesta in ce consta? Angajatul publicplateste bani care nu sunt ai sai si pe meandrele intortocheate alebusiness-ului mioritic primeste si el ceva atentii personale,servicii, bani si altele.

Pentru a stopa asemenea ilegalitati este nevoie de o reformareradicala in primul rand a clasei politice romanesti si apoi aintregii societati in ansamblul ei.

Mihai Poenaru: Licitatii cu dedicatie

Sa incepem cu Ministerul Finan­telor Publice, care a organizat olicitatie cu numarul anuntului de participare 94958 / 26.02.2010,postatat pe www.e-licitatie.ro. Probabil credeti ca o licitatietransparenta e si corecta, dar surpriza! Caietul de sarcini esteastfel realizat, astfel incat orice furnizor din cei cateva sutecare sunt pe piata sunt eliminati din start, cu exceptia unuiasingur care are ca actionari un grup grecesc si care au cotizat incampanii catre partid. Acesti bani stransi de la amarati care poatenu mai au ce pune copiilor pe masa, intra in conturi straine, nu semai intorc in tara. Si asta in timp ce guvernul tipa ca nu aredestui bani stransi la buget. Nici nu o sa aiba fiindca romaniiprosti care platesc impozite vor fi din ce in ce mai putini inaceste conditii. Al doilea caz specific este cel de la ClubulSportiv Olimpia, club finantat de la buget, la care seful contabilfraudeaza cu sume foarte mari clubul prin inregistrarea incheltuieli de delegatii ale sportivilor si stagii de pregatirefictive, medicamente pentru sportivi care nu au fost niciodataadministrate acestora si multe altele. Din cate stiu e vorba desume de genul zecilor de mii de euro lunar.

Moldovan Alexandru

IT-software - cel mai bun domeniu de umflat licitatiilepublice

Am lucrat in departamentul de licitatii de la o firma de IT dinRomania.In acest domeniu se pot umfla licitatiile deoarece nuexista termen de comparatie (cum ar fi achizitiile de masini candai ce compara). Exemplu : contractul pentru aplicatia softwareRevisal (autoritate contrac­tanta: ITM) se plateste 900.000 de leinoi pe luna iar cei care au dezvoltat sistemul software au o echipade 3 persoane cu care asigura mentenanta acestuia. Profit estimat800.000 de lei noi pe luna aproximatv 200.00 euro/luna ,acestcontract dureaza de 2 ani si este prelungit printr-o licitatiefictiva. Se platesc salariilor unor copii cu parinti la ITM . Maiam foarte multe exemple in care la un produs software se poateestima din avion cat costa (ANR, Electrica, Institutul destatistica)...daca va intereseaza subiectul va pun la dispozitiecifre reale!!! Nu degeaba firma respectiva a avut cea mai marecrestere a CA din Europa in perioada 2004-2008...cand 90 de % dinCA este asigurata de statul roman.

Andy: Triplarea numarului functiilor deconducere

Un exemplu de risipa din bani publici am vazut in ultimele luni,(luni de criza de altfel ). La nivel de Directii Apele Romane pebazine hidrografice sunt incheiate de ani buni de zile contracte defurnizare servicii de telefonie mobila corporate cu un anumitprovider, iar la inceputul acestui an, fara sa se reziliezerespectivele contracte, s-a facut la nivel de Directie Centrala inBucuresti un contract cu un alt provider inclusiv pentru angajatidin Directiile Regionale, ajungandu-se la situatia complet inutilaca multi din angajati sa aiba doua telefoane de serviciu, pe carese cheltuie mai multi bani decat e util .

Gica: Proiectul KEP al MCSI - credit luat de la BMpentru calculatoare si retea de internet la sate

Calculatoare luate din afara plus studii de piata care nu spunnimic despre eficienta si impact plus contracte pentrureprezentantii ministerului inclusiv ministru insumeaza 7 milioanede dolari

Alexandru: Inca se mai dau prime sistimulente

Sunt o gramada de institutii care inca primesc stimulente siprime, desi guver­nul zice ca le-a taiat. Un expemplu poate fiINEMRCM (Institutul Na­tional de Expertiza Medicala si Recu­perarea Capacitatii De Munca-n.r.) ce apartine de Ministerul Muncii, undedoctorii au stimulente si de 6.000 de lei, la care se adauga garzi(desi unii din ei nu le fac), si altele. La fel la SRI sau inaviatia civila.

Ionescu Mihai: Marirea nejustificata a unor retributiiin sistemul militar

Un bun exemplu de risipa a banilor publici este majorareanejustificata a salariilor angajatilor SRI, acordarea unor prime sisporuri salariale, in timp ce alte categorii de populatie aupensiile/ salariile la acelasi stadiu.

Contribuabil: Autostrazi si licitatii trucate, aparatuladministrativ

NU este adminisibil sa platim de 10 ori mai mult pe KM deautostrada fata de cele mai scumpe tari EU.

NU este admisibil ca tiganii sa ridice palate si nunti unde seinvart sute de kilograme de aur sau manelisti cu castele fara saplateasca un leu FISCULUI.

NU este admisibil sa platim fostilor tortionari pensii sau altebunuri.

NU este admisibil ca pentru toate greselile judecatorilor siprocurorilor sa platim tot noi adica contribuabili. EI trebuie saplateasca. Sunt sute si mii de procese impotriva statului. Cineeste statul, este ceva abstract. Reprezentatii statului nominaltrebuie sa plateasca pentru toate acestea. Orice persoana fizicadaca face pagube si credite le plateste in final.

NUeste admisibil ca guvernantii sa semneze imprumuturi de miliarde pecare ei nu le vor plati. Fiecare trebuie sa fie pus sa plateasca.Functiile de conducere inseamna responsabilitate nu liber la jaf siboierie.

NU trebuia ca bancile sa fie sprijinite de stat. Incompetenta sepla­teste in final. Bancile sanatoase supra­vietuiesc si celebolnave sau incom­petente dispar.

Mai sunt multe lucruri ...

Poseidon: Exemplu de cheltuieli aiurea

In comuna Andreiasu de Jos, Vran­cea...comuna cu 1,200 desuflete... primaria are vreo 30 de angajati din care vreo 20 aufost angajati in 2008.

Avem asa: director de camin (caminul cultural nu mai existafizic din 1990); bibiliotecar (fara sa existe si o biblioteca);vreo 4 contabili; vreo 4 casieri; responsabil cu apa; responsabilcu calamitatile; responsabil cu pamanturile de la camp...si repet-majoritatea au fost angajati in 2008...

Ca sa nu mai zic...de revelionul 2008- 2009- a fost adusa ofirma din Norvegia pentru a lansa artificii...

Padurarul de acolo are Mercedes ML...padurarul din comunaalaturata (Regiu) are Audi Q7... se fura padurea ceva de speriat.Un alt exemplu: eu am lucrat intr-o banca in zona Giurgiu. Zilnicveneau rromi pensionati pe caz de boala.. Sunt mii de rromi care aupensie pe caz de boala....numai in zona Giurgiului. Asta spune totde ce sunt peste 5 mil de pensionari.

Rommel: Coruptia care o vedem langa noi, guvernantii nuo vad?

Am avut ocazia sa cunosc cateva persoane interesante:

- o persoana care lucreaza la vama, castiga 2000-3000 euro (laoficial ) si tocmai si-a cumparat o pereche de pantofi de vara decateva sute de euro

- o persoana care a lucrat la stat si acum are o mica firma.Activitatea este urmatoarea: participa la licitatii diverse laprimarii, face "eforturi" ca sa le castige si daca le castiga este"recunoscator"

- o persoana care lucreaza la Politia de Frontiera si si-acumparat un ceas de cateva mii de euro. Se pare ca nu mai este lamoda vila sau masina luxoasa; daca nu ai un ceas de macar 3000 deeuro nu "arati"

Raman siderat cand aud ca guvernul s-a trezit in anul 2010 caintra mii de tiruri cu fructe in tara si la o mare parte din ele nuse platesc TVA/taxe. Sau ca nu stiu ca se "castiga" 500 000 - 1 000000/euro pe zi din tigarile ce trec prin Stamora-Moravita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO