Statul roman a risipit in ultimii cinci ani 200 mld. euro. Ce exemple dau cititorii ZF despre cheltuielile publice nejustificate

Ziarul Financiar 12.05.2010

In ultimii cinci ani statul a avut la dispozitie peste 200 mld. de euro, de patru ori mai mult decat guvernul anterior, bani care nu sunt vizibili in economie. In ciuda crizei si a restrictiilor anuntate, salariile unor angajati din institutiile aflate in subordinea Guvernului au crescut in primul trimestru si sunt peste salariul de 7.200 de lei al presedintelui.Taieri de salarii, monitorizarea contractelor finantate de la bugetul de stat, concedierea persoanelor angajate cu pile in sistemul bugetar, desfiintarea unor agentii nu mai au nicio legatura cu realitatile si necesitatile statului roman, atentie sporita la fiecare leu cheltuit de la buget sunt cateva dintre propunerile pe care cititorii le-au dat la intrebarea ZF: "Ce exemple de risipa de bani publici sau deturnare de fonduri cunoasteti?".



Ziarul Financiar a inceput o seriei de articole in care incearca sa analizeze para­doxurile din eco­nomie si societate ca rezultat al politicilor guvernantilor si a cerut cititorilor sa trimita exemple de risipa a banilor publici, precum si opinii cu privire la cum ar trebui stopate. Iata ce au scris cititorii ZF pe site-ul www.zf.ro:

Ionel: Risipa e vizibila

Risipa e vizibila si este cunoscuta de autoritati. Ea se afla in salariile bugetarilor (mare atentie la nivel local), si in contractele finantate de la buget.

In contractele de lucrari, TOATE articolele sunt umflate cu peste 50%, iar proiectantii si arhitectii si-au batut joc aruncand pe piata constructii megalomane (peste 75% din spatiile proiectate sunt inutile).

Concediati bugetarii (500.000) si puneti frau dezmatului din contractele de lucrari (in special cele de la nivelul autoritatilor locale). Astfel se poate economisi cel putin 6-7% din PIB.

Ovidiu: Va rog desfiintati agentiile staliniste

Exista mai multe agentii care au fost infiintate in epoca multilateral dezvoltata care in prezent nu mai au nici o legatura cu realitatile si necesitatile statului roman. Aceste agentii sunt imense (au cel putin cate un departa­ment in fiecare judet cu cel putin cativa zeci de angajati) si inghit o gramada de bani fara sa aduca vre-un serviciu societatii civile sau statului roman.

Cateva exemple:

Oficiile Judetene pt Studii Pedologice si Agrochimice

Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare

Administratia Domeniilor Statului si multe altele mai ales la Ministerul Agriculturii

Faceti ceva, un reportaj incognito, sa vedeti pe cine intretin oamenii de bun simt care muncesc ca prostii si platesc taxe si impozite.

M. Dobre - 11.05.2010- 11:05

Va amintiti de pariul lui Nastase cu Tiriac? Acelasi pariu si aceeasi obsesie o are si guvernul Boc! Sa construiasca in orice comuna, sat, catun si halta, cate o sala de sport! Efectul? 90% din salile de sport construite nu au aviz de functionare pentru ca nu indeplinesc con­ditii elementare - lipsa bran­samentelor la apa, canalizare, curent electric, etc.

Bani aruncati!

Qwerty - 10.05.2010- 23:43

Toate contractele de prestari servicii sau achizitiile care se fac intre o institutie, prin angajatii sai, si un privatizat de cealalta parte, vor fi absolut totdeauna in favoarea companiilor private si in defavoarea banului public. Din nefericire, toate companiile care deruleaza diferite contracte cu "statul" cunosc foarte bine lucrul acesta si il speculeaza foarte mult.

Orice angajat guvernamental sau al administratiei locale care este implicat in negocieri si managementul contractelor nu are decat un singur gand: Mie ce imi iese la afacerea asta??? Pentru ca pana la urma, deal-lul acesta in ce consta? Angajatul public plateste bani care nu sunt ai sai si pe meandrele intortocheate ale business-ului mioritic primeste si el ceva atentii personale, servicii, bani si altele.

Pentru a stopa asemenea ilegalitati este nevoie de o reformare radicala in primul rand a clasei politice romanesti si apoi a intregii societati in ansamblul ei.

Mihai Poenaru: Licitatii cu dedicatie

Sa incepem cu Ministerul Finan­telor Publice, care a organizat o licitatie cu numarul anuntului de participare 94958 / 26.02.2010, postatat pe www.e-licitatie.ro. Probabil credeti ca o licitatie transparenta e si corecta, dar surpriza! Caietul de sarcini este astfel realizat, astfel incat orice furnizor din cei cateva sute care sunt pe piata sunt eliminati din start, cu exceptia unuia singur care are ca actionari un grup grecesc si care au cotizat in campanii catre partid. Acesti bani stransi de la amarati care poate nu mai au ce pune copiilor pe masa, intra in conturi straine, nu se mai intorc in tara. Si asta in timp ce guvernul tipa ca nu are destui bani stransi la buget. Nici nu o sa aiba fiindca romanii prosti care platesc impozite vor fi din ce in ce mai putini in aceste conditii. Al doilea caz specific este cel de la Clubul Sportiv Olimpia, club finantat de la buget, la care seful contabil fraudeaza cu sume foarte mari clubul prin inregistrarea in cheltuieli de delegatii ale sportivilor si stagii de pregatire fictive, medicamente pentru sportivi care nu au fost niciodata administrate acestora si multe altele. Din cate stiu e vorba de sume de genul zecilor de mii de euro lunar.

Moldovan Alexandru

IT-software - cel mai bun domeniu de umflat licitatiile publice

Am lucrat in departamentul de licitatii de la o firma de IT din Romania.In acest domeniu se pot umfla licitatiile deoarece nu exista termen de comparatie (cum ar fi achizitiile de masini cand ai ce compara). Exemplu : contractul pentru aplicatia software Revisal (autoritate contrac­tanta: ITM) se plateste 900.000 de lei noi pe luna iar cei care au dezvoltat sistemul software au o echipa de 3 persoane cu care asigura mentenanta acestuia. Profit estimat 800.000 de lei noi pe luna aproximatv 200.00 euro/luna ,acest contract dureaza de 2 ani si este prelungit printr-o licitatie fictiva. Se platesc salariilor unor copii cu parinti la ITM . Mai am foarte multe exemple in care la un produs software se poate estima din avion cat costa (ANR, Electrica, Institutul de statistica)...daca va intereseaza subiectul va pun la dispozitie cifre reale!!! Nu degeaba firma respectiva a avut cea mai mare crestere a CA din Europa in perioada 2004-2008...cand 90 de % din CA este asigurata de statul roman.

Andy: Triplarea numarului functiilor de conducere

Un exemplu de risipa din bani publici am vazut in ultimele luni, (luni de criza de altfel ). La nivel de Directii Apele Romane pe bazine hidrografice sunt incheiate de ani buni de zile contracte de furnizare servicii de telefonie mobila corporate cu un anumit provider, iar la inceputul acestui an, fara sa se rezilieze respectivele contracte, s-a facut la nivel de Directie Centrala in Bucuresti un contract cu un alt provider inclusiv pentru angajati din Directiile Regionale, ajungandu-se la situatia complet inutila ca multi din angajati sa aiba doua telefoane de serviciu, pe care se cheltuie mai multi bani decat e util .

Gica: Proiectul KEP al MCSI - credit luat de la BM pentru calculatoare si retea de internet la sate

Calculatoare luate din afara plus studii de piata care nu spun nimic despre eficienta si impact plus contracte pentru reprezentantii ministerului inclusiv ministru insumeaza 7 milioane de dolari

Alexandru: Inca se mai dau prime si stimulente

Sunt o gramada de institutii care inca primesc stimulente si prime, desi guver­nul zice ca le-a taiat. Un expemplu poate fi INEMRCM (Institutul Na­tional de Expertiza Medicala si Recu­perare a Capacitatii De Munca-n.r.) ce apartine de Ministerul Muncii, unde doctorii au stimulente si de 6.000 de lei, la care se adauga garzi (desi unii din ei nu le fac), si altele. La fel la SRI sau in aviatia civila.

Ionescu Mihai: Marirea nejustificata a unor retributii in sistemul militar

Un bun exemplu de risipa a banilor publici este majorarea nejustificata a salariilor angajatilor SRI, acordarea unor prime si sporuri salariale, in timp ce alte categorii de populatie au pensiile/ salariile la acelasi stadiu.

Contribuabil: Autostrazi si licitatii trucate, aparatul administrativ

NU este adminisibil sa platim de 10 ori mai mult pe KM de autostrada fata de cele mai scumpe tari EU.

NU este admisibil ca tiganii sa ridice palate si nunti unde se invart sute de kilograme de aur sau manelisti cu castele fara sa plateasca un leu FISCULUI.

NU este admisibil sa platim fostilor tortionari pensii sau alte bunuri.

NU este admisibil ca pentru toate greselile judecatorilor si procurorilor sa platim tot noi adica contribuabili. EI trebuie sa plateasca. Sunt sute si mii de procese impotriva statului. Cine este statul, este ceva abstract. Reprezentatii statului nominal trebuie sa plateasca pentru toate acestea. Orice persoana fizica daca face pagube si credite le plateste in final.

NU este admisibil ca guvernantii sa semneze imprumuturi de miliarde pe care ei nu le vor plati. Fiecare trebuie sa fie pus sa plateasca. Functiile de conducere inseamna responsabilitate nu liber la jaf si boierie.

NU trebuia ca bancile sa fie sprijinite de stat. Incompetenta se pla­teste in final. Bancile sanatoase supra­vietuiesc si cele bolnave sau incom­petente dispar.

Mai sunt multe lucruri ...

Poseidon: Exemplu de cheltuieli aiurea

In comuna Andreiasu de Jos, Vran­cea...comuna cu 1,200 de suflete... primaria are vreo 30 de angajati din care vreo 20 au fost angajati in 2008.

Avem asa: director de camin (caminul cultural nu mai exista fizic din 1990); bibiliotecar (fara sa existe si o biblioteca); vreo 4 contabili; vreo 4 casieri; responsabil cu apa; responsabil cu calamitatile; responsabil cu pamanturile de la camp...si repet- majoritatea au fost angajati in 2008...

Ca sa nu mai zic...de revelionul 2008- 2009- a fost adusa o firma din Norvegia pentru a lansa artificii...

Padurarul de acolo are Mercedes ML...padurarul din comuna alaturata (Regiu) are Audi Q7... se fura padurea ceva de speriat. Un alt exemplu: eu am lucrat intr-o banca in zona Giurgiu. Zilnic veneau rromi pensionati pe caz de boala.. Sunt mii de rromi care au pensie pe caz de boala....numai in zona Giurgiului. Asta spune tot de ce sunt peste 5 mil de pensionari.

Rommel: Coruptia care o vedem langa noi, guvernantii nu o vad?

Am avut ocazia sa cunosc cateva persoane interesante:

- o persoana care lucreaza la vama, castiga 2000-3000 euro (la oficial ) si tocmai si-a cumparat o pereche de pantofi de vara de cateva sute de euro

- o persoana care a lucrat la stat si acum are o mica firma. Activitatea este urmatoarea: participa la licitatii diverse la primarii, face "eforturi" ca sa le castige si daca le castiga este "recunoscator"

- o persoana care lucreaza la Politia de Frontiera si si-a cumparat un ceas de cateva mii de euro. Se pare ca nu mai este la moda vila sau masina luxoasa; daca nu ai un ceas de macar 3000 de euro nu "arati"

Raman siderat cand aud ca guvernul s-a trezit in anul 2010 ca intra mii de tiruri cu fructe in tara si la o mare parte din ele nu se platesc TVA/taxe. Sau ca nu stiu ca se "castiga" 500 000 - 1 000 000/euro pe zi din tigarile ce trec prin Stamora-Moravita.