Eveniment

Statul a încasat din taxe de mediu 3,6 mld. euro în 2017, adică 7,6% din totalul taxelor şi contribuţiilor

Statul român a încasat taxe de mediu în valoare de 3,6 mld. euro, cifra reprezentând 7,66% din totalul taxelor, impozitelor şi contribuţiilor sociale încasate la bugetul de stat în 2017. Veniturile la bugetul de stat de pe urma taxelor de mediu au crescut în cifre absolute cu 300 mil. euro faţă de 2016, dar au scăzut ca pondere în totalul taxelor, impozitelor şi contribuţiilor sociale cu aproape 1,4 puncte procentuale, arată cele mai recente date Eurostat, oficiul de statistică al Uniunii Europene.

Veniturile statelor membre ale Uniunii Europene din taxe de mediu au ajuns la o valoare totală de 369 mld. euro în 2017, de la o valoare de 264 mld. euro în 2002. Ponderea acestora în încasările statelor din taxe, impozite şi contribuţii sociale a scăzut de la 6,8% în 2002 la 6,1% în 2017. România se situează din acest punct de vedere deasupra mediei europene, proporţia taxelor de mediu din totalul veniturilor statului din taxe, impozite şi contribuţii fiind de 7,66% în 2017.

Taxele din sectorul energetic au însemnat mai mult de trei sferturi din totalul taxelor de mediu la nivel european, mai mult decât taxele pe transport, care au avut o pondere de 20% din totalul taxelor de mediu la nivel european.

Proporţia taxelor de mediu în încasările statelor membre din taxe şi contribuţii variază în funcţie de naţiune. În 2017, Letonia a înregistrat cea mai mare pondere din acest punct de vedere, de 11,2%, în faţa Sloveniei şi Greciei (ambele cu 10,2%), Croaţiei şi Bulgariei (ambele 9,1%). La polul opus se află Luxemburg cu o pondere a taxelor de mediu în totalul veniturilor naţionale din taxe şi contribuţii de 4,4%, Germania (4,6%) şi Suedia (4,9). 

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.