Eveniment

SocGen nu mai pariaza pe deprecierea leului, forintului si a zlotului

SocGen nu mai pariaza pe deprecierea leului, forintului si a zlotului
15.03.2009, 21:33 23

"Pozitiile noastre lungi euro/coroana ceha s-au incheiat si am inchis pozitiile lungi euro/zlot, euro/forint si euro/leu, cu unele profituri", precizeaza banca.

Pozitiile lungi pe piata valutara reprezinta intrarea jucatorilor pe contracte de vanzare a unei monede contra alteia, mizand pe deprecierea celei din urma, scrie Mediafax citand Reuters.
Decizia SocGen poate fi interpretata ca un semnal pentru o posibila inversare de trend privind evolutia monedelor din regiune in perceptia traderilor francezi, comenteaza analistii locali.
Francezii au subliniat ca inchiderea pozitiilor acumulate (care presupuneau un pariu pe deprecierea monedei) a adus un profit moderat. In cazul pozitiilor pe leu dobanzile ridicate nu permit jucatorilor sa obtina profituri semnificative decat in eventualitatea unor variatii ample ale cotatiilor. BNR a intervenit insa pe piata din toamna trecuta si nu a permis o depreciere a leului la fel de abrupta precum ale zlotului sau a forintului.
O alta posibila miscare a traderilor francezi ar fi redeschiderea pozitiilor, in cazul in care ar anticipa noi deprecieri semnificative pentru monedele din regiune.
Toate monedele din regiune au intrat sub o presiune puternica de depreciere pe masura ce tot mai multe rapoarte de analiza subliniau gradul mare de indatorare externa al acestor economii. In acest context, spre sfarsitul lunii februarie, bancherii centrali din Cehia, Polonia, Ungaria si Romania si-au sincronizat discursurile pentru a sublinia ca deprecierea monedelor din regiune a mers prea departe si sunt gata sa corecteze excesele. Aceasta a fost prima data cand bancile centrale din regiunea Europei Centrale si de Est au avut o reactie concertata la evolutiile de pe pietele financiare.
Forintul maghiar si zlotul polonez s-au prabusit in februarie la minime istorice, in timp ce leul, care atinsese un minim istoric in ianuarie, a fost ferit de acest val de depreciere doar de interventiile BNR.
Fata de toamna trecuta, leul, zlotul, forintul si coroana ceha au inregistrat o depreciere cuprinsa intre 20 si 40%.
O franare brusca sau chiar restrangeri ale finantarilor externe ar afecta puternic posibilitatile de crestere pentru economiile emergente din regiune si ar pune presiune pe deprecierea monedelor.
Potrivit SocGen, cresterea burselor, interventia bancii centrale din Elvetia pentru deprecierea francului elvetian si masurile anuntate de Banca Japoniei sprijina semnificativ monedele de pe pietele emergente.
Banca centrala din Elvetia a anuntat joi ca urmeaza sa vanda masiv franci elvetieni pentru a combate aprecierea puternica a monedei. Societe Generale considera ca problemele cheie ale regiunii nu au fost rezolvate.
"In consecinta, tendinta continua sa fie negativa pe termen mediu si vom continua sa cautam niveluri atractive de intrare pe pozitii lungi pentru aceste perechi de valute", conchide SocGen.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO