Eveniment

Slovenia extinde rolul armatei în punctele de frontieră

Slovenia extinde rolul armatei în punctele de frontieră

Autor: Roxana Maciuca

21.10.2015, 12:18 63

Potrivit noii legislaţii, militarii vor avea dreptul de a efectua controale la frontieră în cazurile în care poliţiştii nu sunt prezenţi. Armata a început să acorde asistenţă militară poliţiei de frontieră slovene de luni, dar doar în prezenţa acesteia.

Peste 20.000 de imigranţi au intrat în Slovenia de sâmbătă dimineaţă, pentru a-şi continua călătoria spre Austria. Cel puţin 6.000 de persoane şi-au petrecut noaptea de marţi spre miercuri în Slovenia, fiindu-le oferit adăpost în centre pentru refugiaţi.

"Miercuri vom solicita în mod oficial Uniunii Europene gărzi suplimentare pentru poliţia de frontieră şi ajutor financiar", a declarat premierul sloven Miro Cerar înainte de aprobarea legii de către Parlament.

Partidele opoziţiei susţin că Guvenul sloven ar trebui să urmeze exemplul Ungariei şi să construiască un gard la frontiera cu Croaţia pentru a împiedica imigranţii să mai intre în ţară. Un oficial din Ministerul de Interne sloven a declarat că posibilitatea "protejării frontierei cu obstacole fizice" nu poate fi exclusă în cazul în care numărul de imigranţi va creşte.

Instabilitatea curentă din Slovenia a fost declanşată vineri după ce Ungaria a anunţat că îşi închide graniţa cu Croaţia pentru imigranţii clandestini. Astfel, toţi cei care intenţionau să ajungă din Croaţia în Ungaria pentru a-şi continua drumul spre Austria şi Germania s-au îndreptat înspre Slovenia, ca rută de tranzit.

Cel puţin 12.000 de imigranţi se aflau marţi în Serbia, potrivit prim-ministrului sârb.

Aproximativ 6.000 de imigranţi au intrat în Austria din Slovenia în cursul zilei de marţi, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei din provincia Stiria, din estul Austriei.

În ultimele două zile, au fost trimişi 140 de militari sloveni pentru a acorda asistenţă poliţiei de frontieră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO