Eveniment

Senatul îi dă undă verde lui Udrea să reabiliteze 10.000 km de drumuri locale

Autor: Andreea Neferu

16.03.2011, 23:56 40

Senatul a aprobat ieri ordonanţa de urgenţă prin care MinisterulDezvoltării (MDRT), condus de Elena Udrea, va prel­ua de laautorităţile locale sectoare de drum de interes judeţean sau local,pentru a putea demara lucrările de reabi­litare şi modernizare a10.000 de kilometri de astfel de dru­muri.

Ordonanţa de urgenţă 8/2011 completează Ordonanţa 43/1997privind regimul drumurilor şi a fost aprobată cu 38 de voturipentru şi 33 împotrivă.

Reabilitarea şi modernizarea a 10.000 de kilometri de drumuri deinteres judeţean şi local face parte din Programul Naţional deInfra­struc­tură, care mai cu­prin­de şi "modernizarea satuluiromânesc" şi realizarea "sistemului de canalizare, epu­rare aapelor uzate şi alimentarea cu apă a localităţilor".

Programul este considerat cea mai mare licitaţie din istoriaRomâniei din punctul de vedere al valorii, fiind estimat la 3,3mld. euro, însă ministerul a transmis la începutul lunii ianuarieun singur anunţ de intenţie pentru toate proiectele, deşi în modnor­mal, pentru fiecare con­tract se impune un singur astfel deanunţ. În concluzie, din punc­tul de vedere tehnic, proce­duraurmează să fie extrem de complicată şi complexă.

Mai mult, spre deosebire de modul uzual de finanţare a altorlucrări de infrastructură, finanţarea acestor programe se va faceiniţial de către constructori, urmând ca începând cu 2013 guverneleviitoare să achite valoarea lucrărilor, pe măsură ce acestea vor fifinalizate.

Astfel, acesta ar fi primul program prin care statul seangajează să plătească abia după doi ani furnizorii de lucrări,însă nu este clar încă cine va suporta dobânda la finanţareaacestor lucrări şi nici cât va fi aceasta.

Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), la sfârşitulanului 2008 erau în România aproape 82.000 de kilometri de drumuripublice, dintre care 17.000 drumuri naţionale şi restul de 65.000de kilometri drumuri judeţene şi comunale (locale).

Dintre cei 65.000 de km de drumuri judeţene şi locale eraumodernizate la sfârşitul anului 2008, de când sunt ultimele datestatistice detaliate, circa 7.800 km, iar alţi 21.400 km erauacoperiţi cu îmbrăcăminte uşoară rutieră (asfaltate).

Ca urmare, restul de peste 35.800 km sunt drumuri de pământ saude pietriş.

Practic, guvernul se angajează să majoreze cu o treime lungimeadrumurilor judeţene şi comunale mo­dernizate şi asfaltate în cinciani, până în 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO