Eveniment

Seful Hidroelectrica, schimbat dupa un mandat prietenos cu baietii destepti

Seful Hidroelectrica, schimbat dupa un mandat prietenos cu baietii destepti

In mandatul lui Traian Oprea au fost semnate toate contractele directe de vanzare a energiei produse de companie cu asa-numitii "baieti destepti"

01.07.2009, 19:13 119

Traian Oprea, 57 de ani, seful celui mai mare si mai ieftin producator de energie Hidroelectrica, a fost schimbat ieri din functia de director general prin ordin ministerial dupa un mandat cu o durata de sase ani. In aceasta perioada au fost semnate toate contractele directe de vanzare a energiei produse de companie cu asa-numitii baieti destepti, adica traderii de energie privati. "Ministrul economiei, Adriean Videanu, a emis in data de 1 iulie ordinul de numire in functia de director general al Hidroelectrica pentru domnul Mihai David Ciprian", se informeaza institutia. Schimbarea lui Oprea din functia de director general a fost anticipata inca de la inceputul anului, gasirea unui inlocuitor fiind responsabilitatea PSD, potrivit reprezentantilor ministerului. Mandatul lui Oprea a fost unul dintre cele mai longevive ale unui director in fruntea unei companii energetice, tinand cont de faptul ca de obicei, cu fiecare schimbare a guvernarii, mai toti directorii din companiile de stat sunt schimbati. El a ocupat in perioada 2001-2003 functia de director general adjunct al companiei, iar din 2003 pana ieri functia de director general. In perioada 2001-2004, Hidroelectrica incheiat o serie de contracte directe cu asa-zisii baieti destepti privind vanzarea de energie pe termene foarte mari si la preturi foarte mici, de pana la doua ori mai reduse comparativ cu cele practicate pe bursa de energie. Aceste contracte au fost incheiate cu Energy Holding, Luxten Lighting, Electromagnetica, Alro si altii. Compania sustine insa ca tocmai aceste contracte au fost sursa pentru cele 1,6 mld. euro investite in ultimii cinci ani si garantia pentru imprumuturi de 165 mil. euro de la banci. Oprea nu a putut fi contactat pentru detalii suplimentare privind inlocuirea sa.Noul director general al Hidroelectrica, companie cu afaceri de 664 mil. euro, este membru al PSD si a ocupat mai multe functii printre care cea de consilier de stat al primului-ministru Adrian Nastase in perioada iunie 2003-decembrie 2004. El a facut parte din comisia de privatizare a BRD. Potrivit informatiilor aparute in presa, averea sa se ridica la circa 3 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO