Eveniment

Seful Ascendis: Este mult de munca, dar viata ar fi fost mult mai trista fara banii europeni

24.03.2010, 00:00 113

Banii europeni au fost esentiali pentru depasirea celui mai greuan pe care l-a traversat piata de training, spune Andrei Gosu,directorul general al Ascendis Consulting, cel mai mare jucator depe piata locala de training, cu afaceri de aproximativ 3 mil. euroanul trecut.

Ascendis a obtinut una dintre cele mai mari finantari dinfondurile europene pentru resurse umane acordate firmelor private,de 2 mil. euro.

Proiectul consta in derularea unor programe de dezvoltare acompetentelor antreprenoriale ale intreprinzatorilor, managerilorsi angajatilor din IMM-uri.

"Este mult de munca, dar viata ar fi fost mult mai trista inAscendis fara acest proiect. Au existat perioade in careconsultantii nu aveau de lucru, iar cele doua milioane de euro auinvartit rotitele foarte bine in companie. Sunt foarte multeaspecte pozitive ale fondurilor europene, de la cresterea moraluluiin randul consultantilor la accesul permanent la lichiditati",afirma directorul Ascendis.

In cadrul proiectului care se va finaliza la sfarsitul acestuian, Ascendis ofera cursuri pentru 150 - 160 de angajati din firmelemici si mijlocii, menite sa le dezvolte abilitati de management inrelatiile cu clientii, cultura organizationala, resurse umane sauperformanta.

"Nu numai pentru noi au fost benefice aceste fonduri: daca negandim ca 150 -160 de angajati din IMM-uri au acces la traininggratuit si ca aproape jumatate din aceste fonduri merg la stat dintaxe si impozite, ne dam seama ca nu am fost singuriibeneficiari."

Romania are la dispozitie fonduri in valoare de 4,2 mld. europana in 2013 pentru dezvoltarea resurselor umane, insa rata deabsorbtie este foarte scazuta in prezent, de 5%, din cauza ca baniifie nu au fost accesati, fie nu au existat suficient personalpentru evaluarea proiectelor depuse. Cele mai multe proiecte aufost castigate pana acum de institutiile publice si de ONG-uri.

"Ceva se intampla cu firmele private, pentru ca rata de succes aproiectelor este destul de mica. Multe firme fie au proiecte slabe,fie sunt reticente la schimbarile de procese de lucru sau laraportarile pe care sunt nevoite sa le faca", afirma directorulAscendis.

Furnizorul de training a fost printre primii beneficiari aifondurilor pe HR, iar implementarea proiectului a inceput inacelasi timp cu criza, si de aceea finantarea "a venit ca omanusa".

"Stiam de la inceput ca vom avea lipsa de cash-flow, chiar dacaam fi primit si prefinantare, si de aceea am obtinut un imprumutbancar. Insa in prezent bancile nici nu se uita la o firma caregaranteaza cu proiectul, desi afiseaza tot felul de reclame in carearata ca ii spijina pe cei care vor sa obtina finantari."

Ideea accesarii de fonduri europene i-a venit lui CosteaDumitrescu, actionar si partener in cadrul Ascendis, in anul 2007,cand se afla in Polonia, unde unul dintre cei mai mari furnizori detraining locali rula afaceri in valoare de 6 mil. euro, din carejumatate proveneau din fonduri europene. "Aceasta va fi tendinta siin Romania si cred ca jumatate din cifra de afaceri a firmelor detraining ar trebui sa provina din fonduri europene", spuneGosu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO