Eveniment

Se prelungeşte suspansul de la CEC: Gheţea şi Chiţoiu merg şi luni la discuţii cu senatorii

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Ciprian Botea

11.12.2013, 22:02 577

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, şi ministrul de finanţe Daniel Chiţoiu vor fi audiaţi şi luni în Comisia de buget-finanţe din Senat, care a început o anchetă privind performanţa managementului băncii de stat imediat după izbucnirea scandalului privind creditul de peste un milion de euro acordat fiicei preşedintelui Traian Băsescu pentru achiziţia unui teren agricol.

Gheţea s-a prezentat ieri pentru a doua oară în faţa senatorilor, care i-au cerut mai multe date statistice privind activitatea băncii, inclusiv lista tuturor creditelor mai mari de un milion de euro din portofoliul băncii, precum şi a creditelor agricole acordate persoanelor fizice şi juridice în 2012 şi 2013. Preşedintele Comisiei de buget-finanţe, Cosmin Nicula, a declarat, după cea de-a doua audiere a lui Radu Gheţea, că preşedintele CEC a invocat din nou legea privind secretul bancar în cazul unor informaţii solicitate de comisie. Gheţea invocase legea secretului bancar şi la prima audiere, de luni.

„Luni, la ora 12.00, amândoi, şi preşedintele CEC, şi ministrul finanţelor vor participa la audieri, în acelaşi timp“, a mai spus Cosmin Nicula, citat de Mediafax. El a mai declarat că anul acesta CEC a acordat un singur credit de retail de peste 700.000 de euro.

Ministrul Finanţelor se declară hotărât să schimbe sistemul de conducere a CEC, funcţiile executive urmând să fie separate de cele de administrare. Aşadar Radu Gheţea nu va mai putea cumula poziţia de preşedinte executiv cu cea de preşedinte al consiliului de administraţie, aşa cum o face de mai bine de şase ani. Chiţoiu a spus că Gheţea şi-ar putea găsi totuşi un loc în noua formulă de conducere.

El se arată nemulţumit de rezulatele băncii, în particular la capitolele creditare şi profit. Andrei Stamatian, prim-vicepreşedinte al CEC, audiat marţi de senatori, susţine că banca va încheia anul pe profit. Chiţoiu spune că banca nu este pe profit în acest moment.

Creditul luat de Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, de la CEC Bank reprezentând echivalentul în lei a peste un milion de euro pentru achiziţia unui teren agricol de aproape 300 de hectare în judeţul Călăraşi a ridicat semne de întrebare privind legalitatea contractului de credit în condiţiile în care suma acordată a fost cu 65% peste plafonul standard stabilit de bancă, iar dobânda a fost cu un punct procentual sub nivelul afişat de CEC în oferta curentă.

De asemenea, contractul a iscat speculaţii privind acordarea unui tratament preferenţial Ioanei Băsescu având în vedere aprobarea rapidă a creditului. Creditul Ioanei Băsescu are o dobândă variabilă formată din Robor la 3 luni (2,7% pe an în prezent) plus o marjă de 1,9 puncte procentuale. În varianta standard, banca vinde credite cu marjă de 2,9 puncte peste Robor la 3 luni. Suma maximă acordată în varianta standard este de 2,8 mil. lei, faţă de 4,6 mil. lei în cazul creditului Ioanei Băsescu. Comisioanele şi avansul s-au încadrat în limitele din oferta standard a băncii.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO