Eveniment

Schimbări majore în alocarea fondurilor UE: prefinanţarea scade de la 30% la 15%, dar contractele demarate cu întârziere vor fi reziliate

Schimbări majore în alocarea fondurilor UE: prefinanţarea scade de la 30% la 15%, dar contractele demarate cu întârziere vor fi reziliate

Autor: Iulian Anghel

11.07.2011, 00:03 1093

Guvernul pregăteşte modificări de substanţă în privinţafondurilor europene: contractele finanţate cu bani de la UE vor fireziliate dacă în decurs de şase luni de la semnarea lor lucrărilenu au demarat, iar sumele pentru prefinanţare, actualmente 30% dinvaloarea proiectului, ar putea scădea la 15%. Un minister pentrugestionarea fondurilor europene va fi înfiinţat după reluarealucrărilor Parlamentului, în toamnă, iar el va coordona Autoritateapentru Coordonarea Instrumen­telor Structurale (ACIS), instituţietrecută în urmă cu câteva luni din subordinea MinisteruluiFinanţelor în cea a premierului şi Autoritatea de Audit de pe lângăCurtea de Conturi.

ACIS este coordonatorul naţional al asistenţei financiare înrelaţia cu UE, în vreme ce Autoritatea de Audit de pe lângă Curteade Conturi (organism inde­pen­dent) este instituţia care efectueazăauditul fon­durilor de preaderare (Phare, ISPA şi SAPARD), alfon­­durilor structurale (19,2 mld. euro) şi al celor desti­nateagriculturii şi dezvoltării rurale (peste 10 mld. euro).

Autorităţile de management (care funcţionează la nivelulministerelor şi coordonează programele ope­raţionale cu fondurieuropene) nu vor intra, cel puţin în intenţia de acum a Guvernului,în cadrul noului minister, dar vor avea o coordonare centralăcondusă de o persoană cu rang de ministru.

Slaba absorbţie a fondurilor europene, proasta lor gestionare(Programul Operaţional Regional - 4,4 mld. euro - este oprit de lafinanţare după ce misiunile de audit ale Comisiei Europene auînregistrat nereguli în organizarea licitaţiilor) şi presiunilecare se fac de la Bruxelles pentru a accelera atragerea de fonduriobligă Guvernul să facă modificări în acest lanţ al transmiteriifondurilor de la Comisia Europeană către beneficiarii direcţi.

Premierul Emil Boc a anunţat sâmbătă că în ultima şedinţădedicată fondurilor europene de săptămâna trecută a fost luată încalcul posibilitatea rezilierii contrac­telor celor care în şaseluni de la semnarea documentelor nu încep lucrările, banii urmândsă fie acordaţi altor programe europeane de pe lista de aşteptare.Măsura este justificată în opinia premierului de faptul căîntârzierile ar putea conduce la pierderea definitivă a banilor dela Bruxelles pentru că orice ban care nu se cheltuieşte într-operioadă de absorbţie determinată nu mai este decontat de UE şi vafi plătit de la bugetul de stat.

O altă măsură luată în calcul de Guvern este redu­cereaprefinanţării proiectelor realizate cu fonduri de la UE de la 30%din valoarea proiectului, cât este suma maximă ce poate fi acumacordată (între 13 şi 15% de la Comisia Europeană, restul de labuget), la 15%. Mo­tivul: multe dintre companiile care iauprefinan­ţări nu mai trimit facturile pentru a-şi face deconturilela autorităţile de management, drept urmare acestea nu le pottransmite în continuare la Bruxelles pentru ca sumele cheltuite săfie rambursate.

Drept urmare, Comisia Europeană nu mai elibe­rează alţi banipentru prefinanţări până ce deconturile iniţiale nu sunt închise.În jur de 500 mil. euro ar fi astfel blocate la Bruxelles peProgramul Operaţional Sectorial Dezvol­tarea Resurselor Umane (4,25mld. euro în total) din lipsa documentelor justificative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO