Eveniment

Scandalul lemnului tăiat ilegal: statul nu ştie ce se întâmplă în propria-i ogradă

Scandalul lemnului tăiat ilegal: statul nu ştie ce se...

Autor: Mediafax

12.05.2015, 00:03 409

Preşedintele Consiliului Concurenţei Bogdan Chiriţoiu a declarat ieri că atunci când statul vinde ceva ar trebui să fie organizate licitaţii obligatorii, astfel încât să nu piardă bani, considerând „straniu“ faptul că Rom­silva vinde lemn fără licitaţie sau la licitaţii cu un singur cumpărător.

Chiriţoiu a spus că a constatat o problemă de principiu, şi anume că Romsilva este şi agent economic, dar are şi atribuţii de autoritate publică, ceea ce creează un conflict între cele două obiective.

„Avem o problemă de principiu, faptul că Romsilva e şi agent economic şi are şi atribuţii de autoritate publică, ceea ce creează o anumită tensiune, un conflict între cele două obiective. E straniu cum se comercializează lemnul şi am fost surprinşi cum se poate vinde fără licitaţie. Statul cumpără, şi avem o legislaţie privind achiziţiile publice, care spune că nu se poate cumpăra fără licitaţie, dar când statul vinde ceva, nu avem o legislaţie. Logic ar fi să fie acelaşi principiu, să fie licitaţie pentru ca statul să nu piardă bani, să nu vândă prea ieftin. Ne-a surprins că se poate vinde lemnul fără licitaţie, prin contract direct, şi vedem şi licitaţii când există un singur cumpărător, ceea ce este straniu“, a spus Chiriţoiu.

Întrebat dacă ar trebui organizate licitaţii obligatorii în momentul în care Romsilva vinde lemn, Chiriţoiu a răspuns afirmativ. „Când firma statului vinde lemn, este obligată să facă licitaţie ca să ne asigurăm că se obţine cel mai bun preţ posibil pentru proprietarul ei, statul. Sunt unele licitaţii în care se prezintă un singur participant şi asta te face să te întrebi de ce se întâmplă aşa ceva“, a mai spus preşe­dintele Consiliului Concurenţei. Bogdan Chiriţoiu a subliniat că instituţia pe care o conduce pregăteşte o analiză asupra pieţei lemnului care va fi făcută publică în perioada următoare.

Codul silvic este reexaminat de Parlament la cererea preşedintelui Klaus Iohannis. Sena­tul a respins, la finalul lunii aprilie, modifi­cările solicitate prin cererea de reexaminare şi a votat legea în varianta iniţială, decizia finală aparţinând Camerei Deputaţilor, care se va pronunţa astăzi. Preşedintele a întors în Parla­ment  Codul silvic justificând decizia cu argu­mente identice cu ale companiei Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare jucător de pe piaţa de profil. Cu câteva zile în urmă, un docu­mentar realizat de Environmental Investi­gation Agency (EIA), o organizaţie de mediu, a publicat înregistrări din care ar reieşi că Holzindustrie Schweighofer România ar fi cumpărat lemn recoltat ilegal, ştiind că el este recoltat cu încălcarea legii.

Preşedintele Iohannis a negat că ar avea vreo legătură cu compania austriacă. Du­mi­nică guvernul a făcut public un raport referitor la situaţia defrişărilor şi în baza căruia a arătat că a sesizat DNA pentru nereguli identificate la valorificarea fondului forestier.

Între obser­vaţii: membrii Consiliului de Administraţie al Romsilva au adoptat, cu depăşirea competen­ţelor legale, un regulament privind vânzarea masei lemnoase recoltate anual din fondul forestier naţional, regulament care stabilea că documentaţia de preselceţie depusă de firme nu mai trebuia să conţină şi certificatul de bonitate financiară şi acte privind lipsa datoriilor bugetare. În acest fel, la licitaţie au putut participa firme care nu au făcut dovada existenţei fondurilor necesare în defavoarea altor societăţi. Preşedintele a anunţat, în urma pro­testelor din ţară împotriva defrişărilor ilegale, desfăşurate sâmbătă, că problema defrişărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO