Eveniment

Scaderea impozitului pe profit si a accizelor tine veniturile bugetare sub program si in aprilie. Vedeti o analiza a bugetului

Scaderea impozitului pe profit si a accizelor tine veniturile bugetare sub program si in aprilie

Sorin Blejnar, presedintele ANAF, a reusit sa colecteze venituri din TVA si impozitul pe salarii peste nivelul planificat, dar incasarile din impozitul pe profit si accizele au fost sub program.

13.05.2010, 00:00 106

Veniturile colectate la buget in aprilie de catre AgentiaNationala de Administrare Fiscala (ANAF) au ajuns la 13,2 mld. lei,cu 1,5% sub program, impozitul pe profit si accizele inregistrandcele mai mari scaderi comparativ cu nivelul bugetat.

Astfel, sumele colectate din impozitul pe profit au fost cu13,09% sub nivelul bugetat, totalizand 2,3 mld. lei, iar accizeleau adus cu 5,81% mai putini bani comparativ cu nivelul estimat,respectiv 1,2 mld. lei, potrivit informatiilor ANAF.

Cumulat pe primele patru luni din 2010, veniturile realizate deFisc au insumat 44,4 mld. lei, cu 4% sub program. Insa, totalulveniturilor colectate a fost de 46,9 mld. lei, cu circa 6% mai maridecat incasarile raportate. Diferenta este explicata de Fisc prinrestituirile de TVA si accize (1,9 mld. lei), contributiile lafondurile de pensii administrate privat (486 mil. lei) si sumelevirate pentru sponsorizarea entitatilor nonprofit (7,2 mil.lei).

Incasarileraportate de Fisc sunt aferente principalelor patru bugete,respectiv bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, bugetul desomaj si cel de sanatate. In scrisoarea suplimentara de intentie seafirma ca veniturile fiscale cumulate sunt considerabil mai micidecat cele proiectate initial, scaderea fiind de 0,8% din PIB lasfarsitul lunii aprilie, motiv pentru care a fost revizuita sitinta de deficit bugetar, de la 5,9% la 6,8% din PIB (echivalent cu6,5% din PIB inainte de revizuirea acestuia). In ultima perioadaproiectiile privind evolutia cresterii economice s-au modificatdestul de frecvent. Ramane de vazut care va fi in cele din urmanivelul de crestere economica agreat pentru acest an. In functie deacesta vom sti si tinta de deficit, precum si estimarile devenituri si cheltuieli.

Dupa ce in aprilie FMI a revizuit tinta de crestere economica dela 1,3%, la 0,8%, la sfarsitul evaluarii acordului a adus indiscutie posibilitatea unei stagnari a economiei sau chiar ocontractie de 0,5%.

La un PIB mai mic, venituri mai mici

Revizuirea in jos a PIB-ului estimat inseamna ca tinteleinitiale vor conduce la un deficit bugetar ca pondere in PIB maimare.

Totodata, redresarea economica sub asteptari are ca efect oscadere a veniturile colectate. Veniturile mai mici pentru multeimpozite principale, in special TVA si accize, releva crestereaevaziunii fiscale.

Premierul Emil Boc a cerut, ieri, ministrilor de finante,Sebastian Vladescu, si de interne, Vasile Blaga, sa promoveze inregim de urgenta un plan pentru combaterea evaziunii fiscale,convenit cu FMI, care va fi elaborat inclusiv pe baza unorconsultari cu Parchetul General. "Pentru ministrii Blaga siVladescu, asa cum scrie si in scrisoarea de intentie cu FMI,masurile care vizeaza combaterea evaziunii fiscale o sa fiepromovate in regim de urgenta, pentru a va putea sprijini luptaimpotriva evaziunii fiscale si de diminuare a acesteia", a spus Bocministrilor.

Vladescu i-a spus ca modificarile legislative sunt pregatite,din punctul de vedere al institutiei pe care o conduce, importantain perioada urmatoare fiind colaborarea institutionala intreministere. "Vom discuta si cu Parchetul General despreimbunatatirea cadrului legislativ pentru cooperareainstitutionala."

Guvernul a promis FMI ca va acorda ANAF atributii sporite incombaterea evaziunii prin drept de acces la evidentele bancare sica se va concentra si asupra persoanelor fizice cu venituri mari siasupra firmelor mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO