Scaderea impozitului pe profit si a accizelor tine veniturile bugetare sub program si in aprilie. Vedeti o analiza a bugetului

Autor: Mihaela Claudia Medrega 13.05.2010

Veniturile incasate la nivelul principalelor bugete au fost sub program si la sfarsitul lunii aprilie - mai ales la impozit pe profit si accize, iar premierul Emil Boc a solicitat ieri ministrilor sa promoveze in regim de urgenta un plan pentru combaterea evaziunii fiscale.



Veniturile colectate la buget in aprilie de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) au ajuns la 13,2 mld. lei, cu 1,5% sub program, impozitul pe profit si accizele inregistrand cele mai mari scaderi comparativ cu nivelul bugetat.

Astfel, sumele colectate din impozitul pe profit au fost cu 13,09% sub nivelul bugetat, totalizand 2,3 mld. lei, iar accizele au adus cu 5,81% mai putini bani comparativ cu nivelul estimat, respectiv 1,2 mld. lei, potrivit informatiilor ANAF.

Cumulat pe primele patru luni din 2010, veniturile realizate de Fisc au insumat 44,4 mld. lei, cu 4% sub program. Insa, totalul veniturilor colectate a fost de 46,9 mld. lei, cu circa 6% mai mari decat incasarile raportate. Diferenta este explicata de Fisc prin restituirile de TVA si accize (1,9 mld. lei), contributiile la fondurile de pensii administrate privat (486 mil. lei) si sumele virate pentru sponsorizarea entitatilor nonprofit (7,2 mil. lei).

Incasarile raportate de Fisc sunt aferente principalelor patru bugete, respectiv bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, bugetul de somaj si cel de sanatate. In scrisoarea suplimentara de intentie se afirma ca veniturile fiscale cumulate sunt considerabil mai mici decat cele proiectate initial, scaderea fiind de 0,8% din PIB la sfarsitul lunii aprilie, motiv pentru care a fost revizuita si tinta de deficit bugetar, de la 5,9% la 6,8% din PIB (echivalent cu 6,5% din PIB inainte de revizuirea acestuia). In ultima perioada proiectiile privind evolutia cresterii economice s-au modificat destul de frecvent. Ramane de vazut care va fi in cele din urma nivelul de crestere economica agreat pentru acest an. In functie de acesta vom sti si tinta de deficit, precum si estimarile de venituri si cheltuieli.

Dupa ce in aprilie FMI a revizuit tinta de crestere economica de la 1,3%, la 0,8%, la sfarsitul evaluarii acordului a adus in discutie posibilitatea unei stagnari a economiei sau chiar o contractie de 0,5%.

La un PIB mai mic, venituri mai mici

Revizuirea in jos a PIB-ului estimat inseamna ca tintele initiale vor conduce la un deficit bugetar ca pondere in PIB mai mare.

Totodata, redresarea economica sub asteptari are ca efect o scadere a veniturile colectate. Veniturile mai mici pentru multe impozite principale, in special TVA si accize, releva cresterea evaziunii fiscale.

Premierul Emil Boc a cerut, ieri, ministrilor de finante, Sebastian Vladescu, si de interne, Vasile Blaga, sa promoveze in regim de urgenta un plan pentru combaterea evaziunii fiscale, convenit cu FMI, care va fi elaborat inclusiv pe baza unor consultari cu Parchetul General. "Pentru ministrii Blaga si Vladescu, asa cum scrie si in scrisoarea de intentie cu FMI, masurile care vizeaza combaterea evaziunii fiscale o sa fie promovate in regim de urgenta, pentru a va putea sprijini lupta impotriva evaziunii fiscale si de diminuare a acesteia", a spus Boc ministrilor.

Vladescu i-a spus ca modificarile legislative sunt pregatite, din punctul de vedere al institutiei pe care o conduce, importanta in perioada urmatoare fiind colaborarea institutionala intre ministere. "Vom discuta si cu Parchetul General despre imbunatatirea cadrului legislativ pentru cooperarea institutionala."

Guvernul a promis FMI ca va acorda ANAF atributii sporite in combaterea evaziunii prin drept de acces la evidentele bancare si ca se va concentra si asupra persoanelor fizice cu venituri mari si asupra firmelor mari.