Eveniment

Sătui de carantină, COVID şi reguli stricte, chinezii se revoltă pe străzi: Protestele din China au devenit violente, iar oamenii cer demisia preşedintelui Xi Jinping

Sătui de carantină, COVID şi reguli stricte, chinezii...

Autor: Petru Mazilu

27.11.2022, 07:39 927

Protestele faţă de restricţiile COVID par să se fi intensificat în China, iar sute de oameni au cerut demisia preşedintelui Xi Jinping, potrivit BBC. 

Mişcările de protest au izbucnit în urma unui incendiu care a ucis 10 persoane într-un bloc din oraşul Urumqi. Protestatarii susţin că restricţiile COVID au provocat tragedia deoarece oamenii nu au putut ieşi la timp din clădire. Autorităţile au negat acuzaţiile, dar în mod surprinzător au prezentat scuze publice şi au promis pedepsirea celor vinovaţi.

În oraşul Shanghai, videoclipuri postate pe reţelele de socializare de jurnalişti străini arată mii de oameni care ies în stradă pentru a-şi aminti de victime şi pentru a protesta faţă de restricţiile COVID. Unii oameni au fost văzuţi aprinzând lumânări şi depunând flori pentru victimele incendiului de la Urumqi.

Sute de persoane au fost auzite cerând demisia preşedintelui Xi Jinping şi a Partidului Comunist.

Astfel de revendicări sunt rare în China, unde orice critică la adresa guvernului şi a preşedintelui poate duce la sancţiuni dure.

Au fost şi protestatari care au strigat injurii la adresa poliţiştilor mobilizaţi în număr mare pe străzi.

Un protestatar a declarat pentru agenţia de presă Associated Press că unul dintre prietenii săi a fost bătut de poliţie, în timp ce alţi doi au fost stropiti cu spray cu piper.

Deşi situaţia era calmă duminică dimineaţă, în zonă au rămas numeroşi poliţişti şi agenţi fără uniformă.

În alte părţi, în mai multe universităţi chineze, au apărut fotografii şi videoclipuri cu studenţi care protestau sâmbătă seara. Cea mai mare adunare a părut să fie la Universitatea de Comunicaţii din Nanjing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO