Eveniment

A şaptea zi de război: Armata israeliană a cerut evacuarea palestinienilor din nordul Fâşiei Gaza, într-o măsură despre care ONU a afirmat că ar afecta 1,1 milioane de persoane şi ar putea duce la o "situaţie dezastruoasă"

A şaptea zi de război: Armata israeliană a cerut...

Autor: Ştefan Stan

13.10.2023, 11:15 347

Armata israeliană a cerut vineri evacuarea palestinienilor din nordul Fâşiei Gaza în sudul acesteia, într-o măsură despre care ONU a afirmat că ar afecta 1,1 milioane de persoane şi ar putea duce la o "situaţie dezastruoasă".

Avertismentul a fost lansat în a şaptea zi de război al Israelului împotriva grupului militant Hamas, care conduce enclava. Israelul a lansat atacuri aeriene asupra Fâşiei Gaza după ce sâmbătă, bărbaţi înarmaţi au luat cu asalt Israelul, ucigând peste 1.200 de civili şi soldaţi şi răpind alte zeci de persoane.

Israelul a întrerupt aprovizionarea cu apă, energie electrică şi combustibil a teritoriului blocat, în care locuiesc peste 2 milioane de persoane.

"Forţele de apărare israeliene solicită evacuarea tuturor civililor din oraşul Gaza din casele lor, spre sud, pentru propria lor siguranţă şi protecţie, şi să se deplaseze în zona de la sud de râul Gaza, aşa cum se arată pe hartă", a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene, Jonathan Conricus, într-un briefing online.

Anterior, ONU a declarat că ofiţerii de legătură militară israelieni au informat-o cu privire la aceste planuri şi a precizat că acelaşi ordin se aplică personalului său din Gaza şi zecilor de mii de persoane strămutate care se adăpostesc în facilităţile ONU, inclusiv şcoli, centre de sănătate şi clinici. A cerut Israelului să anuleze ordinul.

"Naţiunile Unite consideră că este imposibil ca o astfel de mişcare să aibă loc fără consecinţe umanitare devastatoare", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, avertizând că aceasta ar putea "transforma ceea ce este deja o tragedie într-o calamitate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO