Eveniment

Săptămânalul american Time: România ar putea cădea victima HIV din lipsă de finanţare

Autor: Cristina Rosca

13.09.2010, 23:05 19

Săptămânalul american Time tratează în paginile ultimului săunumăr situaţia bolnavilor de HIV din România. În articolulintitulat "Eve of an epidemic" ("Zorii unei epidemii"),săptămânalul scrie: "Cândva un model pentru celelalte state în ceeace priveşte tratamentul şi prevenirea HIV, România se confruntă înprezent cu o criză de finanţare, iar activiştii se tem că numărulbolnavilor ar putea scăpa de sub control".

William Lee Adams, autorul articolului, a mers în Bucureşti undea realizat un reportaj despre situaţia persoanelor fără adăpost, adependenţilor de droguri, prin prisma pericolului pe care îlreprezintă pentru ei HIV, una dintre cele mai mediatizate boli alesecolului trecut.

"Cândva trecut de ora 22, pe o stradă prost luminată din zonaGării de Nord, câteva zeci de prostituate stau în linie în faţaunei clădiri abandonate. O camionetă parchează aproape şi o tânărăde etnie rromă se grăbeşte să îşi arunce ţigară, îşi aşază fustascurtă şi intră în vehicul, trântind uşa după ea. Doar zece minutemai târziu ea iese zâmbind şi strigă către şofer: «Mersi, şefu'».Ea nu pleacă însă cu bani după această întâlnire, ci cu o pungă deseringi sterilizate", scrie săptă­mânalul Time.

Potrivit aceluiaşi articol, muncitorii de la Asociaţia RomânăAnti-Sida (ARAS) fac astfel de drumuri de două ori pe zi. Eidistribuie seringi noi celor mai vulnerabili rezidenţi ai capitaleiRomâniei: prostituatele, copiii străzii şi adulţii fără adăpost.Majoritatea acestora sunt de etnie rromă şi sunt dependenţi deheroină. Este vital astfel ca aceleaşi ace să nu fie împărţite decei 17.000 de dependenţi, pentru că altfel se poate răspândi foarteuşor HIV, scrie Time.

În Europa Centrală şi de Est şi în Asia Centrală pericolul uneiepidemii HIV creşte odată cu numărul celor care folosesc droguriinjectabile. În Ucraina, circa 70% dintre cei care consumă droguriinjectabile sunt infectaţi cu HIV, scrie revista.

Problema, spun experţii, constă în faptul că nu există fonduripentru prevenirea HIV şi în faptul că clasa politică nu estedispusă să lucreze cu aceste grupuri stigmatizate. Până nu de multRomânia reprezenta excepţia de la regulă, în condiţiile în careîncă de acum zece ani existau programe destinate prevenirii HIV.Acesta este principalul motiv pentru care între consumatorii dedroguri injectabile doar 1% au HIV, aceasta fiind una dintre celemai joase rate din regiune, potrivit Time. Acum la orizont apare oproblemă: criza de finanţare care ar putea trimite pe apa sâmbeteitot progresul obţinut.

Banca Mondială, la patru ani după aderarea la UE, nu maiclasifică România ca un stat în dezvoltare, de aceea nu îi maiacordă o serie de granturi care ajutau organizaţiile de profil.Banca Mondială nu este însă singura organizaţie care a luat oastfel de decizie.

În această situaţie boala s-ar putea răspândi rapid, scrieWilliam Lee Adams pentru Time.

Time este un săptămânal american ce are un tiraj de 3,4 milioanepe apariţie, de departe mult mai mare decât al celorlalte nume mariprecum The Economist (1,45 milioane), Newsweek (2 milioane) sauBloomberg Businessweek (0,9 milioane).

Revista, care a apărut pentru prima dată în 1923, este editatăde compania Time Inc. şi are patru ediţii, în Statele Unite,Europa, Asia, Pacificul de Sud.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO