Săptămânalul american Time: România ar putea cădea victima HIV din lipsă de finanţare

Autor: Cristina Rosca 13.09.2010

Săptămânalul american Time tratează în paginile ultimului său număr situaţia bolnavilor de HIV din România. În articolul intitulat "Eve of an epidemic" ("Zorii unei epidemii"), săptămânalul scrie: "Cândva un model pentru celelalte state în ceea ce priveşte tratamentul şi prevenirea HIV, România se confruntă în prezent cu o criză de finanţare, iar activiştii se tem că numărul bolnavilor ar putea scăpa de sub control".

William Lee Adams, autorul articolului, a mers în Bucureşti unde a realizat un reportaj despre situaţia persoanelor fără adăpost, a dependenţilor de droguri, prin prisma pericolului pe care îl reprezintă pentru ei HIV, una dintre cele mai mediatizate boli ale secolului trecut.

"Cândva trecut de ora 22, pe o stradă prost luminată din zona Gării de Nord, câteva zeci de prostituate stau în linie în faţa unei clădiri abandonate. O camionetă parchează aproape şi o tânără de etnie rromă se grăbeşte să îşi arunce ţigară, îşi aşază fusta scurtă şi intră în vehicul, trântind uşa după ea. Doar zece minute mai târziu ea iese zâmbind şi strigă către şofer: «Mersi, şefu'». Ea nu pleacă însă cu bani după această întâlnire, ci cu o pungă de seringi sterilizate", scrie săptă­mânalul Time.

Potrivit aceluiaşi articol, muncitorii de la Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS) fac astfel de drumuri de două ori pe zi. Ei distribuie seringi noi celor mai vulnerabili rezidenţi ai capitalei României: prostituatele, copiii străzii şi adulţii fără adăpost. Majoritatea acestora sunt de etnie rromă şi sunt dependenţi de heroină. Este vital astfel ca aceleaşi ace să nu fie împărţite de cei 17.000 de dependenţi, pentru că altfel se poate răspândi foarte uşor HIV, scrie Time.

În Europa Centrală şi de Est şi în Asia Centrală pericolul unei epidemii HIV creşte odată cu numărul celor care folosesc droguri injectabile. În Ucraina, circa 70% dintre cei care consumă droguri injectabile sunt infectaţi cu HIV, scrie revista.

Problema, spun experţii, constă în faptul că nu există fonduri pentru prevenirea HIV şi în faptul că clasa politică nu este dispusă să lucreze cu aceste grupuri stigmatizate. Până nu de mult România reprezenta excepţia de la regulă, în condiţiile în care încă de acum zece ani existau programe destinate prevenirii HIV. Acesta este principalul motiv pentru care între consumatorii de droguri injectabile doar 1% au HIV, aceasta fiind una dintre cele mai joase rate din regiune, potrivit Time. Acum la orizont apare o problemă: criza de finanţare care ar putea trimite pe apa sâmbetei tot progresul obţinut.

Banca Mondială, la patru ani după aderarea la UE, nu mai clasifică România ca un stat în dezvoltare, de aceea nu îi mai acordă o serie de granturi care ajutau organizaţiile de profil. Banca Mondială nu este însă singura organizaţie care a luat o astfel de decizie.

În această situaţie boala s-ar putea răspândi rapid, scrie William Lee Adams pentru Time.

Time este un săptămânal american ce are un tiraj de 3,4 milioane pe apariţie, de departe mult mai mare decât al celorlalte nume mari precum The Economist (1,45 milioane), Newsweek (2 milioane) sau Bloomberg Businessweek (0,9 milioane).

Revista, care a apărut pentru prima dată în 1923, este editată de compania Time Inc. şi are patru ediţii, în Statele Unite, Europa, Asia, Pacificul de Sud.