Eveniment

Salariul a mai pierdut putin in greutate

29.07.2003, 00:00 16



Pe ansamblul primelor sase luni ale acestui an, romanii au pierdut la salariu 0,5% in lei si 6% daca veniturile se calculeaza in euro. Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, in luna iunie, salariul mediu net pe ansamblul economiei a fost de 4,7 milioane de lei in scadere cu 0,5% fata de luna anterioara cand salariul s-a situat la acelasi nivel inregistrat in ianuarie. Calculat in euro (la cursul mediu al lunii stabilit de BNR), salariul mediu net pe economie a fost luna trecuta de 124 euro, cu 8 euro mai putin decat valoarea inregistrata in ianuarie.



In ceea ce priveste salariul mediu brut, acesta a fost in iunie de 6,4 milioane de lei (170 euro), cu 0,6% mai putin decat valoarea inregistrata in lei in luna anterioara.



Cea mai mare scadere a veniturilor s-a inregistrat in sectorul de posta si telecomunicatii. Cei care activeaza in acest domeniu au primit un salariu de 8,1 milioane de lei (213 euro), cu 16,9% mai putin decat in mai. Statistica explica aceasta scadere prin acordarea, in luna mai, a sumelor compensatorii pentru persoanele disponibilizate dintr-o serie de unitati.



Cu mai putini bani decat in luna anterioara au plecat acasa si cei care lucreaza in companiile de asigurari si case de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale). Ei au primit un salariu net de 8,9, cu 11% mai putin decat in mai cand au fost acordate prime. Si salariatii din edituri au primit in iunie bani mai putini (-10,4%) tot din cauza acordarii de prime in luna anterioara.



Cu toate acestea, exista si domenii in care s-au inregistrat cresteri ale salariului mediu net datorita acordarii de prime si realizarii unor productii mai mari. Astfel, de cea mai mare crestere, respectiv 15,7%, au beneficiat angajatii din industrie de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, care au primit un salariu de 7,6 milioane de lei (201 euro). Cresteri salariale s-au mai inregistrat si in silvicultura si exploatarea forestiera (+8,5%), in societatile profilate pe tratarea si distributia apei (+3,3%) si in cele producatoare de textile (+3,1%).



Cel mai bine continua sa se castige in companiile de intermedieri financiare, unde salariul mediu net a fost in iunie de 12,4 milioane de lei (327 euro), in firmele de transporturi aeriene - cu venituri medii nete de 9,8 milioane de lei (259 euro) - si in societatile specializate in fabricarea produselor din tutun, cu un venit mediu net de 9,2 miliaone de lei (243 euro)



La polul opus se situeaza societatile de prelucrare a lemnului - cu 2,72 milioane lei (72 euro), firmele profilate pe fabricarea articolelor de imbracaminte - cu 2,96 milioane lei (78 euro) si agricultura - cu 3,32 milioane lei (87 euro).



Rata inflatiei in luna iunie a fost de 0,9%, iar pe ansamblul primelor sase luni s-a situat la 5,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO