Eveniment

Salariile mici sunt atuul pentru atragerea investitiei austriecilor de la Voestalpine

25.03.2008, 18:53 16

Salariile mici sunt avantajul cu care Romania intra in competitia de atragere a producatorului austriac de otel Voestalpine, care vrea sa puna bazele unei noi fabrici de otel in regiunea Marii Negre, relateaza cotidianul francez Les Echos.
Publicatia noteaza ca Romania, alaturi de alte patru state - Bulgaria, Ucraina si Turcia, este pe harta de extindere a producatorului austriac de otel Voestalpine, care planuieste construirea unui combinat siderurgic in regiunea Marii Negre, unitate menita sa produca cinci milioane de tone de tel anual.
"Bulgarii se lauda cu impozite mici, in timp ce Ucraina vine la pachet cu energie ieftina si rezerve consistente de minereuri de fier", scrie Les Echos. In plus, premierul bulgar Serghei Stanisev enumera de partea sa si regimul fiscal atractiv, o retea de cale ferata de buna calitate si personal calificat disponibil. Ucraina ofera de asemenea o serie de avantaje companiei austriece printre care rezervele consistente de minereuri de fier si carbuni, costul energiei fiind vizibil mai redus decat cel din statele vecine. In ceea ce priveste Turcia, grupul siderurgic ar intra pe o piata dezvoltata cu 71 de milioane de locuitori.
Principala atractie a Romaniei pentru producatorii austrieci este nivelul scazut al salariilor, in cadrul unitatii de productie a Voestalpine din zona Marii Negre, care va deveni operationala pana in 2013, urmand sa lucreze zeci de mii de angajati. Compania austriaca nu a luat inca o decizie in privinta locatiei unde va fi construit noul combinat.
Investitia firmei austriece Voestalpine de cinci miliarde euro ar putea fi una dintrele cele mai mari investitii care s-ar putea derula in Romania anul acesta. Purtatorul de cuvant al Voestalpine a declarat unei publicatii austriece la inceputul acestei luni ca important pentru alegerea locatiei nu este numai pretul curentului electric, ci si logistica si infrastructura. Voestalpine a anuntat pentru prima oara ca intentioneaza sa construiasca o fabrica de otel cu capacitate de productie de 5 milioane de tone in zona Marii Negre in luna noiembrie a anului trecut. Oficialii companiei au mentionat ca vor lua o decizie in privinta locatiei in a doua jumatate a anului 2008.
Investitiile in regiunea Marii Negre reprezinta o nouatate in politica de extindere a producatorului austriac din Linz. Anul trecut, compania nu a ezitat sa investeasca doua miliarde de euro pentru preluarea controlului asupra liderului mondial in producatorului siderurgic Bohler-Uddeholm. Viitoarea otelarie va permite Voestalpine sa isi dubleze capacitatea de productie si sa isi diversifice sursele de aprovizionare.
Cartile de joc sunt insa in mainile guvernelor bulgar, ucrainean, roman si turc, cele mai "generoase" avand sansa sa castige jackpotul, noteaza publicatia franceza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO