Eveniment

Salariile din administratie trebuie ajustate pentru ca au luat-o cu mult inaintea economiei

Salariile din administratie trebuie ajustate pentru ca au luat-o cu mult inaintea economiei
09.05.2010, 23:40 25

Anton Hadar, Presedintele Federatiei "Alma Mater", a aratat,dupa discutiile de la Palatul Cotroceni, ca presedintele TraianBasescu a sustinut ca, daca ordonatorii de credite nu vor aplicamasurile de reducere a cheltuielilor, diminuarile salariale arputea continua si in 2011.
"Daca anvelopa salariala va fi mentinuta la acelasi nivel si in2011 si daca ordonatorii de credite nu vor aplica masurilestabilite, reducerea salariilor va continua si in 2011", a spusAnton Hadar.
Liderul Federatiei "Alma Mater" a intarit ca, in prezent, nu existanicio certitudine ca masurile de reducere a cheltuielilor nu vorcontinua si anul viitor.
Toti liderii confederatiilor sindicale au anuntat ca masurile dereducere a cheltuielilor bugetare vor fi aplicate pana la 31decembrie. Maine, sindicatele vor discuta cu Guvernul sireprezentantii partidelor, iar in functie de rezultat vor decidedaca renunta la proteste.

Structura de criza Guvern-presedinte-partide-sindicate
Sindicatele si presedintele au anuntat ca s-a decis crearea uneistructuri de criza din care sa faca parte sindicatele, patronatele,reprezentanti ai Guvernului si ai partidelor politice, rolulstructurii fiind de a analiza masurile propuse pentru reducereacheltuielilor bugetare, dar si solutiile alternative.
Sindicatele au cerut in intalnirea cu seful statului ca reducereasalariilor sa se faca diferentiat, presedintele Traian Basescupreferand insa reducerea liniara a acestora.
Presedintele a precizat ieri ca in ce priveste obiectiveleprogramului convenit de guvern cu FMI, ele vizeaza reducereacheltuielilor din bugetul de stat, categorie unde fondul de salariireprezinta 27% si reducerea cheltuielilor sociale, care reprezintaimpreuna cu fondul de pensii 35% din bugetul de stat.
Presedintele a mai spus ca ar fi nedrept daca cineva ar acuza FMIde existenta acestui program, programul apartinand Guvernului:"Daca populatia va fi nemultumita si programul un esec, nu FMI vafi responsabil, ci institutiile, incepand cu presedintele si, inprimul rand guvernul". Potrivit sefului statului, intr-o prima fazaau fost discutate doua programe - unul prevedea majorari de taxe,cel de-al doilea reduceri de salarii - optiunea fiind cea de-a douavarianta.
"Obiectivul major al programului Guvernului a fost sa nu se creascafiscalitatea, adica TVA, cota unica, obiective care aveau in pachetsi reducerea cu 20% a veniturilor in sectorul bugetar", a subliniatBasescu.

Cata economie face guvernul
Problema care este acum in discutie: cata economie face Guvernuldin reducerea salariilor si a pensiilor?
Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat la finelesaptamanii ca nu vor fi adoptate masuri aditionale celor anuntatede presedinte joi. "Este un deficit suplimentar de circa 3% dinPIB, deci ne ajustam cu circa 3%", a spus Vladescu, intrebat careva fi impactul masurilor anuntate ca pondere in PIB.
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, sustine insa ca este vorbade o reducere de doar 2% din PIB.

Ce iese din reducerea "la pachet"
Dincolo de disputa daca a fost bine ca salariile sa fie reduse "lapachet", problema de fond ramane: statul cheltuieste anual 1,4 mld.euro pentru plata salariilor politistilor si a jandarmilor, adicade aproape de doua ori mai mult decat pentru plata medicilor si aprofesorilor.
Sunt in Romania 275.000 de profesori pentru care statul cheltuieste512 milioane de euro anual si 15.000 de medici rezidenti pentrucare statul cheltuieste 61 de milioane de euro. O reducere cu 25% asalariului acestora ar insemna pentru viitoarele sapte luni oeconomie de 192 de milioane de euro de la politisti, 74 de milioanede euro de la profesori si aproape noua milioane de la medici.

Ce ar urma sa se intample cu Pilonul II alpensiilor?

Presedintele Traian Basescu a evocat ipoteza blocarii cresteriicontributiei la sistemul de pensii private obligatorii (unelesindicate cred ca aceasta contributie ar trebui sa se intoarca lafondul de stat al pensiilor) care in prezent este de 2,5% dinsalariul brut. In 2008 a fost introdus sistemul de pesii private(Pilonul II) si de atunci o parte din contributia de asigurarisociale nu mai merge la stat, ci catre administratori privati. Infiecare an, contributia ar urma sa creasca cu 0,5% pana va ajungela 6% din salariul brut. In 2009, din cauza crizei, majorarea afost blocata, iar contributia a ramas la 2%, iar in 2010contributia a crescut la 2,5%. Presedintele a sustinut ieri caacest 0,5% suplimentar, introdus in 2010 nu ar fi fost aplicat anulacesta. Miza este situata undeva la 150-200 mil. euro. Explicatiileinsuficiente ale presedintelui au produs confuzie pe piata,operatorii din pensii private intelegand ca ar urma o reducere acontributiei de la 2,5 la 2%. Asociatia pentru PensiileAdministrate Privat din Romania a sustinut ieri ca blocareasistemului de pensii private nu este o solutie reala: "Statul areconomisi in restul de 7 luni din 2010 doar 45 de milioane de eurosi nu 400 de milioane de euro, asa cum prezinta sindicatele, intr-omanipulare evidenta. Fata de un deficit de 2,5 miliarde de euro alsistemului public de pensii in 2010, reducerea contributiei laPilonul II ar reprezenta in 2010 doar o acoperire de 1,8%.(ZF)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO