Eveniment

Salariile au menţinut ritmul de creştere peste rata inflaţiei spre final de 2023. Unele sectoare au crescut salariile cu mai mult de 40%, iar într-un sector au fost scăderi de 20%

Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers

Autor: Ramona Cornea

15.01.2024, 17:00 550

„Impactul inflaţiei şi a schimbărilor fiscale a fost simţit în toate sectoarele industriale” În transporturi pe apă şi în prelucrarea ţiţeiului au fost cele mai mari creşteri salariale, de peste 40% de la an la an Sectorul de silvicultură a fost singurul cu scăderi ale salariilor, cu o scădere de circa 20% de la an la an „În ciuda importanţei sale, salariile angajaţilor din silvicultură rămân relativ mici şi nu au crescut semnificativ în ultimii ani.”

Salariul mediu net pe economie a ajuns la aproape 4.770 de lei net în luna noiembrie a anului 2023, creştere cu 15,1% faţă de aceeaşi lună din anul precedent, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Rata inflaţiei a fost de 6,7% în luna noiembrie, astfel că indicele câştigului salarial real a fost de 107,9% în luna noiembrie 2023 faţă de noiembrie 2022.

De altfel, angajatorii au apăsat puternic acceleraţia creşterilor salariale în 2023, după ce rata inflaţiei a avut un impact semnificativ în puterea de cumpărare a angajaţilor lor anul trecut. Aşadar, în fiecare lună din 2023 pentru care există date la INS salariul mediu net pe economie a crescut cu circa 15% - 17% comparativ cu luna corespondentă din anul precedent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO