Salariile au menţinut ritmul de creştere peste rata inflaţiei spre final de 2023. Unele sectoare au crescut salariile cu mai mult de 40%, iar într-un sector au fost scăderi de 20%

Autor: Ramona Cornea 15.01.2024

„Impactul inflaţiei şi a schimbărilor fiscale a fost simţit în toate sectoarele industriale” În transporturi pe apă şi în prelucrarea ţiţeiului au fost cele mai mari creşteri salariale, de peste 40% de la an la an Sectorul de silvicultură a fost singurul cu scăderi ale salariilor, cu o scădere de circa 20% de la an la an „În ciuda importanţei sale, salariile angajaţilor din silvicultură rămân relativ mici şi nu au crescut semnificativ în ultimii ani.”

Salariul mediu net pe economie a ajuns la aproape 4.770 de lei net în luna noiembrie a anului 2023, creştere cu 15,1% faţă de aceeaşi lună din anul precedent, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Rata inflaţiei a fost de 6,7% în luna noiembrie, astfel că indicele câştigului salarial real a fost de 107,9% în luna noiembrie 2023 faţă de noiembrie 2022.

De altfel, angajatorii au apăsat puternic acceleraţia creşterilor salariale în 2023, după ce rata inflaţiei a avut un impact semnificativ în puterea de cumpărare a angajaţilor lor anul trecut. Aşadar, în fiecare lună din 2023 pentru care există date la INS salariul mediu net pe economie a crescut cu circa 15% - 17% comparativ cu luna corespondentă din anul precedent.