Eveniment

Să nu vă miraţi: taxele se vor majora pentru că vistieria statului e goală

Să nu vă miraţi: taxele se vor majora pentru că...

Autor: Răzvan Botea

17.07.2023, 08:00 1141

Ce se discută în coaliţie pentru acoperirea găurii din buget: creşteri de TVA, supraimpozitarea preţurilor de transfer, scăderi de cheltuieli cu salariile bugetarilor şi desfiinţări de posturi la stat PSD vrea creşteri de taxe, iar PNL scăderea cheltuielilor statului. Până la finalul săptămânii acesteia cele două partide trebuie să ajungă la un acord.

Gaura bugetară, adică ratarea încasărilor programate şi creşterea cheltuielilor peste programare, este la 10 mld. euro (49 mld. lei) la jumătatea lui 2023, cât toată valoarea companiei Hidroelectrica în prima zi de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). În acest context, dacă nu vrea să dea foc ratingului de ţară al României, şi aşa fragil, guvernul trebuie să vină urgent cu un set de măsuri care să aducă deficitul bugetar la sub 5% din PIB, pentru că ţinta de 4,4% din PIB este imposibil de atins în 2023.  Toate drumurile duc spre majorarea taxelor deoarece, indiferent cât de bună ar vrea guvernul să păstreze relaţia cu mediul de afaceri, nu are o altă opţiune: există constrângeri enorme, iar veniturile nu acoperă în nicio formă cheltuielile angajate.

Coaliţia PSD-PNL se uită în acest moment la toate cele 40 de taxe din sistemul fiscal românesc a spus pentru ZF, Tănase Stamule, profesor universitar de economie şi consilier din partea PNL, la discuţiile despre acoperirea găurii din buget. În aceeaşi vreme, adaugă el, înainte de creşteri de taxe este nevoie ca unele cheltuieli să fie reduse şi el propune un set de măsuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO