Eveniment

Tănase Stamule, economist implicat în politica fiscală a guvernului: „Gaura din buget la şase luni este de 10 mld. euro, adică 3% din PIB. Înainte de a gândi orice forma de creştere a taxelor şi impozitelor e obligatoriu să ne uităm pe partea de cheltuieli. Greaua moştenire a domnului Câciu se dovedeşte a fi un bolovan uriaş legat de economia României”

Tănase Stamule, economist implicat în politica fiscală...

Autor: Răzvan Botea

14.07.2023, 12:48 1426

Tănase Stamule, profesor universitar de economie implicat în politica fiscală a guvernului, a publicat, pe pagina sa de Facebook, că gaura bugetară la şase luni din an a ajuns la 49 mld. lei (10 mld. euro), adică circa 3% din PIB. Execuţia bugetară aferentă lunii iunie va fi publicată de Ministerul de Finanţe spre finalul acestei luni.

„Se va vedea în următoarea execuţie bugetară de la Ministerul de Finanţe faptul ca avem la 6 luni o gaură de 49 de miliarde de lei, adică aproximativ 3% din PIB. Greaua moştenire a domnului Câciu se dovedeşte a fi un bolovan uriaş legat de economia României”, a spus el.

Este vorba atât de nerealizarea încasărilor, cât şi de subestimarea cheltuielilor. Tănase Stamule mai spune că, înainte de a creşte taxe, este obligatoriu să fie analizată şi partea de cheltuieli bugetare. La cinci luni din an, ultimele date publice, cheltuielile cresc cu 17%, în loc de 9%, cât era programarea de la început de an, care înseamnă o „gaură” de 16 mld. lei.  La venituri, creşterea cu 10%, în loc de 15%, cât era programarea iniţială, înseamnă o gaură de 9 mld. lei. În total, circa 25 mld. lei este lipsa de la bugetul de stat la cinci luni din an.

„Înainte de a gândi orice forma de creştere a taxelor şi impozitelor e obligatoriu să ne uităm pe partea de cheltuieli (...) Prioritate pentru statul român trebuie să fie reducerea cheltuielilor şi doar după să vorbim despre creşterea de taxe. Dacă cerem românilor să fie solidari, atunci primul semn trebuie să îl dea statul prin reducerea propriilor sale costuri”, mai scrie Tănase Stamule.

Printre măsurile propuse se află mutarea unor funcţionari în clădiri moderne, care ar elimina sporul de 15% din salariu pentru condiţii periculoase, eliminarea voucherelor de vacanţă pentru bugetarii cu salarii mari, trecerea unor agenţii de la nivel judeţean la nivel regional sau îngheţarea angajărilor la stat până după 2024.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO