Eveniment

S&P: Privatizarea, conditie esentiala pentru cresterea ratingului

09.05.2003, 00:00 14

Principala conditie pe care Romania trebuie sa o indeplineasca pentru a obtine un rating de tara din categoria "investment grade" este succesul in procesul de privatizare, a declarat ieri Kevin Daly, director pentru ratinguri suverane al agentiei Standard & Poor's. Ratingul "investment grade" reprezinta de fapt nivelul la care riscul de tara este considerat potrivit pentru marea majoritate a investitorilor, inclusiv pentru cei mai putin sofisticati.
"Privatizarea este importanta pentru ca activele de stat nu functioneaza la capacitatea maxima si sunt subventionate. In alte tari, prezenta masiva a capitalului strain a determinat eficientizarea firmelor si a imbunatatit si bugetul public", a afirmat Daly.
Potrivit oficialului Standard & Poor's, unul din elementele cruciale ale procesului de privatizare este trecerea in proprietate privata a companiilor de utilitati, precum si continuarea privatizarii BCR si a celorlalte companii de stat.
Cele zece state care se vor integra in Uniunea Europeana in 2004 aveau, la inceputul negocierilor, ratingurile cu cele pe care le are Romania in prezent, dar pe masura ce procesul a continuat au intrat in categoria tarilor cu rating BBB, care este considerat prima treapta care desemneaza un climat investitional sigur.
"Ratingul Romaniei a fost revizuit in sens pozitiv de catre Standard & Poor's de doua ori in ultimele 12 luni. Semnalul important este ca perspectiva ratingului este pozitiva, astfel ca este posibil ca ratingul sa fie imbunatatit inca o data in urmatoarele sase luni", a spus Daly.
El a precizat ca acordarea de calificatve mai bune va depinde de progresul reformelor in contextul integrarii in UE, astfel incat, facand o analogie cu celelalte tari candidate, Romania ar putea sa obtina un rating BBB pana in anul 2007, termen avansat ca data pentru aderare in UE.
El a mai spus ca majorarea deficitului bugetar pe care Romania intentioneaza sa o efectueze in anul viitor nu va avea un impact major asupra ratingului decat daca vor exista alunecari de amploare ale politicii fiscale. In aceasta stuatie, este posibil ca perspectiva ratingurilor sa fie modificata de la pozitiv la stabil.
Ultima modificare operata de Standard&Poor's a avut loc pe 27 februarie 2003, cand a imbunatatit de la "BB minus" la "BB" calificativul Romaniei pentru datoria pe termen lung in moneda nationala si de la "B plus" la "BB minus" ratingul pentru creditele pe termen lung in valuta.
Potrivit definitiei Standard&Poors, ratingul de tara BBB pentru imprumuturile pe termen lung arata o capacitate adecvata de acoperire a angajamentelor financiare asumate. In acelasi timp, agentia de evaluare financiara stabileste ca speculative plasamentele in state care au calificative "BB", "B", "CCC", si "CC". Pragul cel mai putin speculativ este "BB", in timp ce un rating "CC" indica un grad inalt de risc.
Agentia de evaluare financiara Moody's Investor Service a imbunatatit, la sfarsitul anului trecut, calificativele acordate Romaniei pentru emisiunile de obligatiuni denominate in valuta, de la "B2" la "B1", si pentru depozitele bancare in valuta, de la "B3" la "B2".
De asemenea, agentia Fitch Ratings a majorat, la sfarsitul lunii octombrie 2002, ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta de la "B plus" la "BB minus", in vreme ce calificativul pentru imprumuturile pe termen lung in moneda nationala a fost  imbunatatit de la "BB minus" la BB".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO