Eveniment

S-a dus sansa privatizarilor pe bani buni?

18.03.2003, 00:00 14

Piata privatizarii in Europa Centrala si de Est nu mai este ce era in anii '95-'96 cand tari ca Polonia si Ungaria si-au vandut cele mai importante societati. Romania a ratat momentul, iar acum sansele de a mai obtine preturi precum cele incasate de statele din Europa Centrala sunt aproape nule.
"Romania plateste pretul intarzierii privatizarii. Piata de azi nu mai este aceeasi ca in urma cu 5-7 ani. Aceasta nu inseamna ca procesul de privatizare trebuie oprit, numai pentru ca preturile nu vor fi cele asteptate, comparabile cu cele obtinute de tarile vecine", spune Kalman Miszei, directorul Biroului Regional pentru Europa si Federatia Statelor Independente al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Miszei crede ca asteptarile Fondului Monetar International privind progresul pe care Romania l-ar putea inregistra in perioada urmatoare in domeniul privatizarii sunt prea ambitioase. "Daca Romania poate realiza numai jumatate din ceea ce asteapta FMI, este deja mare lucru. Ar fi bine ca intr-un an sa fie rezolvate macar doua-trei probleme cum sunt societatile din Brasov sau BCR", a mai spus oficialul PNUD.
El spune ca, desi este in urma tarilor central-europene, Romania are sansa de a invata din greselile acestora, care exista si care au facut ca Polonia sa cunoasca o incetinire din ce in ce mai mare a cresterii economice, semnale similare aparand si in Ungaria.
Miszei crede ca ancora pe care o reprezinta pentru Romania perspectiva aderarii la Uniunea Europeana este de importanta vitala pentru ca mentine cursul actual si incurajeaza disciplina reformelor. Cat despre volumul extrem de mic al investitiilor straine directe atrase de Romania, Kalman Miszei spune ca exista si cauze obiective cum ar fi relativa izolare fata de pietele dezvoltate.
"Romania nu trebuie sa mai astepte sa se bazeze pe investitii straine directe asa cum au facut-o vecinii din Europa Centrala. Trebuie sustinuta insa o dezvoltare robusta a sectorului intreprinderilor mici si mijlocii, pentru care nu este importanta atat problema finantarii, cat a cadrului greoi de reglementare", a mai spus oficialul PNUD.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO