Eveniment

Românii mănâncă de şapte ori mai multă pâine faţă de britanici

Românii mănâncă de şapte ori mai multă pâine faţă de britanici

Românii mănâncă de şapte ori mai multă pâine faţă de britanici

Autor: Gabriel Razi

24.10.2011, 00:03 1009

Fiecare român consumă anual 97 de kilograme de pâine, cu o treime mai mult decât media europeană, de două ori mai mult decât danezii şi de aproape şapte ori peste consumul din Marea Britanie, potrivit datelor AIB International, o asociaţie cu peste 900 de membri a producătorilor din industria de panificaţie.

"Consumul ridicat de pâine din Europa de Est se datorează fap­tului că acest produs este considerat un aliment de bază", a explicat Jocelyn Gantois, fost director al şcolii de panificaţie şi patiserie din Paris, cu ocazia unui seminar de profil

De cealaltă parte, Aurel Popescu, preşedinte al Rompan, patronat care reuneşte cea mai mare parte a producătorilor din industria locală de morărit şi panificaţie, a subliniat că deşi România are cel mai mare consum de pâine/capita din Europa, acesta este în scădere continuă de mai mulţi ani.

"Consumul de pâine din România este ridicat pentru că este un obicei local, însă ţine şi de buget şi de nivelul de trai", a explicat Popescu.

Dacă în 1989 consumul de pâi­ne de pe piaţa locală se ridica la 130 de kilograme per cap de locuitor, acum este sub 100 de kilograme, potrivit datelor Rompan.

În topul celor mai mari consu­matori de pâine din Europa Româ­nia este urmată de Cipru şi Belgia, cu un consum de 74 de kilo­gra­me/capita, respectiv 67 de kilo­gra­me/capita. Grecia şi Olanda se cla­sează pe următoarele locuri cu un con­sum de 65 de kilograme/capita, res­pectiv 58 de kilograme/capita. La celălalt capăt al clasamentului este Marea Britanie, cu un consum me­diu anual de 14 kilo­gra­me/capi­ta. Media europeană a consumului de pâine per capita se ridică la 61,5 kilo­grame anual.

Consumul de pâine este în scădere nu numai în România, dar şi în alte ţări europene. Astfel, în ultimul an piaţa din Slovenia s-a redus cu 7,8%, cea din Italia cu 2,9%, în timp ce finlandezii au consumat cu 3,8% mai puţin.

"Consumul de pâine, ca şi aliment de bază, scade în toate ţările. Acest efect vine din diversificare pe mai multe tipuri de pâine. Tendinţa generală a pieţei europene este în acest moment una de nesiguranţă ca urmare evoluţiei preţurilor la cereale. Toate companiile din Europa suferă din cauza creşterii preţurilor la cereale, iar ca urmare a costurilor marii producători îşi diminuează producţia", a adăugat Jocelyn Gantois.

Piaţa locală de panificaţie, evaluată la 1 miliard de euro, este împărţită de jucători precum VelPitar, Boromir, Pangram Reşiţa, Pambac Bacău sau Pan Group Craiova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO