Eveniment

România va trebui să taie 1 mld. de euro din cheltuielile bugetare dacă pactul fiscal va fi aplicat din 2012

România va trebui să taie 1 mld. de euro din cheltuielile bugetare dacă pactul fiscal va fi aplicat din 2012

Foto: Shutterstock

Autor: Sorin Pâslaru

09.12.2011, 15:21 604

România va trebui să îşi asume un deficit bugetar pe cash, adică diferenţa între veniturile şi cheltuielile bugetului consolidat, de 1% din PIB anul următor, dacă noua restricţie asumată de pactul fiscal semnat de preşedintele Băsescu astazi la Bruxelles, care prevede un deficit structural de 0,5% din PIB, va intra în vigoare chiar din 2012.

Deficitul structural este mai mic decât deficitul pe cash (diferenţa dintre cheltuieli şi venituri) în condiţii de creştere economică, iar România îşi asumă o creştere de 2% din PIB pentru anul viitor.

Practic tot bugetul pe 2012 ar trebui refăcut dacă pactul fiscal va fi aplicat din 2012.

Reducere deficitul bugetar de la proiectatul 1,9% la 1% din PIB ar însemna reducerea cheltuielilor bugetare cu circa un miliard de euro. Cheltuielile bugetului total consolidat se ridică la circa 49 de miliarde de euro, iar primele cinci ca şi ministere, Ministerul Muncii, Agriculturii, Transporturilor, Educaţiei şi Internelor consumă 18,5 miliarde de euro din total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO