Eveniment

România şi-ar putea acoperi singură necesarul de gaze

România şi-ar putea acoperi singură necesarul de gaze

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

05.04.2012, 00:06 266

Piaţa locală are şansa ca în următorii ani să-şi asigure prin forţe proprii tot necesarul de consum de gaze naturale, existând chiar posibilitatea realizării unor exporturi, după ce numai în ultimii 8 ani de zile România a băgat în buzunarele companiilor care aduc gaze din Rusia circa 10 mld. dolari.

Astfel, după mai bine de 150 de ani de extracţie de hidrocarburi, Marea Neagră şi gazele de şist ar putea schimba balanţa energetică, România având şansa de a se transforma dintr-un importator de gaze într-un exportator.

"Cel puţin pe partea de gaze naturale este un început. Sunt rezultate evidente care arată că în următorii ani România poate să-şi asigure cel puţin necesarul de gaze intern din producţia proprie. Perspectivele geologice, evoluţia preţului petrolului şi a tehnologiilor, stabilitatea României şi sistemul de fiscalizare au atras în anii 2009-2010 companiile de top din această industrie", explică Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Declaraţiile şefului ANRM vin în contextul în care anul trecut el spunea că rezervele sigure de gaze ale României se vor epuiza în zece ani de zile, precizând totuşi că există un bun potenţial pentru forajul la mari adâncimi. Acest potenţial a fost confirmat anul acesta de Petrom şi ExxonMobil prin lucrările derulate în Marea Neagră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO