Eveniment

România se înarmează. MApN are în derulare patru proiecte în valoare de peste 6 mld. dolari

România se înarmează. MApN are în derulare patru...

Autor: Răzvan Botea

02.09.2019, 00:08 12782
Ministerul Apărării Naţionale derulează cel mai mare pro­gram de întărire a capacităţilor militare de până aum: pa­tru proiecte de peste 4,6 mil. dolari care presupun achi­zi­ţia de sisteme de rachete sol-aer, sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare, 227 de transportoare blindate Pi­ranha V şi modernizarea maşinilor de luptă ale Infanteriei.

Programele de înzestrare a Armatei Române vin în contextul consolidării aportului pe care îl aduce Armata Română alianţei NATO. De asemenea, 2019 a fost al treilea an de când România a alocat 2% din PIB-ul estimat pentru apărare, potrivit cerinţelor NATO. Discuţiile de la întâlnirea preşedintelui Iohannis cu preşedintele SUA, Donald Trump, din luna august s-au dus şi în zona de achiziţie de tehnică militară americană de către Armata Română, în special de sisteme de rachete sol-aer Patriot.

Conform unor detalii înaintate Ziarului Financiar, cele 7 sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot valoarează 3,9 mld. dolari fără TVA (cca 3,54 mld. euro),  contract care include echipamentele propriu-zise, dar şi instruirea personalului militar pentru operarea acestora.

„Programul de înzestrare se derulează conform planifi­că­rii convenite cu partenerul strategic (Guvernul SUA), iar primele echipamentele din com­punerea sistemelor Patriot ce vor intra în dotarea Forţelor Armate Româ­ne se află pe liniile de producţie ale contractorilor. Elementele componente ale primului sistem vor fi livrate, instalate şi puse în funcţiune în perioada 2019-2020“, au declarat pentru ZF reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO