Eveniment

România se înarmează. MApN are în derulare patru proiecte în valoare de peste 6 mld. dolari: sisteme de rachete sol-aer, lansatoare de rachete, transportoare blindate şi maşini de luptă. Livrarea primelor transportoare blindate Piranha este în întârziere de 7 luni

Şapte sisteme de Rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot

Galerie foto

Autor: Răzvan Botea

02.09.2019, 17:00 1655
Ministerul Apărării Naţionale deru­lează cel mai mare program de întărire a capacităţilor militare de până acum: patru proiecte de peste 4,6 mil. dolari care presupun achiziţia de sisteme de rachete sol-aer, sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare, 227 de transportoare blindate Piranha V şi modernizarea maşinilor de luptă ale Infanteriei.

Programele de înzestrare a Armatei Române vin în contextul consolidării apor­tului pe care îl aduce Armata Română alianţei NATO. De asemenea, 2019 a fost al treilea an de când România a alocat 2% din PIB-ul estimat pentru apărare, potrivit cerinţelor NATO. Discuţiile de la întâlnirea preşedintelui Iohannis cu preşedintele SUA Donald Trump din luna august s-au dus şi în zona de achiziţie de tehnică militară americană de către Armata Română, în special de sisteme de rachete sol-aer Patriot.

Conform unor detalii înaintate Ziarului Financiar, cele 7 sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot valorează 3,9 mld. dolari fără TVA (cca 3,54 mld. euro),  contract care include echipamentele propriu-zise, dar şi instruirea personalului militar pentru operarea acestora.

„Programul de înzestrare se derulează conform planificării convenite cu partenerul strategic (guvernul Statelor Unite ale Americii), iar primele echipamente din compunerea sistemelor PATRIOT ce vor intra în dotarea Forţelor Armate Române se află pe liniile de producţie ale contractorilor. Elementele componente ale primului sistem vor fi livrate, instalate şi puse în funcţiune în perioada 2019-2020“, au declarat pentru ZF reprezentanţii Ministerului Apărării (MApN).

Sistemul de apărare aeriană Patriot este cel mai performant în acest moment şi nu poate fi folosit decât în scopuri defensive, au mai spus reprezentanţii ministerului.

România va mai achiziţiona trei sisteme „Lansator Multiplu de Rachete cu Bătaie Mare - MLRS (HIMARS)“, de tip batalion, inclusiv muniţii, elemente de comandă-control, suport logistic şi servicii de instruire, în valoare estimată de 1,25 miliarde dolari fără TVA (cca 1,1 mld. euro).

„Până la aceasta dată au fost contractate 2 sisteme. Elementele componente ale sistemelor vor fi livrate în perioada 2020-2024. Sistemul de rachete sol-sol Lansator Multiplu de Rachete cu Bătaie Mare - MLRS-HIMARS asigură sprijinul cu foc indirect al forţelor, contribuie la îndeplinirea obligaţiilor asumate în cadrul alianţei NATO şi consolidează Parteneriatul strategic dintre România şi SUA“, au mai spus reprezentanţii MApN.

Achiziţia celor 227 de transportoare blindate Piranha V este în întârziere. Furnizorul GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH) a întârziat deja aproape 7 luni livrarea.

MApN a semnat cu compania GDELS-Mowag un acord-cadru pentru furnizarea a 227 transportoare blindate pentru trupe şi derivate pe platforma Piranha V şi a suportului logistic iniţial, respectiv un contract subsecvent aferent primelor 94 de produse. Valoarea totală a acordului-cadru este de aproximativ 868 mil. euro.

„În conformitate cu prevederile contractuale, livrarea primelor 36 de produse trebuia să aibă loc în termen de maxim 12 luni de la data semnării contractului subsecvent nr. 1, respectiv 12 ianuarie 2019. Până la această dată, firma GDELS-Mowag nu a livrat niciun produs pe şasiu de transportor blindat pentru trupe Piranha V către Ministerul Apărării Naţionale. În data de 28 martie 2019, firma GDELS-Mowag a fost notificată că începând cu data de 13 ianuarie 2019 este în întârziere privind livrarea primelor 36 de produse, urmând a fi percepute penalităţi pentru aceasta“, au declarat reprezentanţii MApN.

Acordul-cadru semnat de MApN cu americanii de la GDEL-Mowag vizează livrarea vehiculelor Piranha V în următoarele configuraţii: transportor blindat pentru trupe - vehicul de bază, derivat punct de comandă mobil, derivat aruncător calibru 120 mm, derivat tractor de evacuare-reparaţii şi derivat evacuare medicală.

Modernizarea maşinii de luptă a Infanteriei MLI-84M Jderul presupune achiziţia a 18 aruncătoare de calibru 120 mm pe platformă şenilată şi retehnologizarea carcaselor blindate. Bugetul pentru acest proiect nu a fost făcut public la acest moment.

Începând cu anul 2017, România a alocat 2% din PIB pentru armată, conform cerin­ţelor NATO. Astfel, statul român şi-a propus să cheltuiască pe parcursul a 10 ani 10 mld. euro pentru modernizarea Armatei, care încă circulă cu maşini de teren ARO şi camione DAC.

Anul acesta, Ministerul Apărării Na­ţionale (MApN) are un buget pentru achiziţie de tehnică militară de 6,1 mld. lei, la care se adaugă creditele de angajament în valoare de 18,4 mld. lei. Execuţia bugetară arată că până la sfârşitul lunii iulie MApN a cheltuit pentru achiziţie de tehnică militară 2,3 mld. lei. Anul trecut, MApN şi-a rata ţinta de a cheltui 2% din PIB pentru apărare. Astfel, ministerul de resort a cheltuit 17 mld. lei din cei 18,1 mld lei alocaţi. Armata trebuia să cheltuiască pe armament 6,8 miliarde de lei, dar a cheltuit 5,9 miliarde de lei.

Pentru următorii ani, principalele programe de înzestrare a armatei sunt achiziţii sisteme de rachete sol-aer Patriot, sistem „lansator multiplu de rachete cu bătaie mare“ şi transportoare blindate Piranha.

 

Şapte sisteme de Rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot

Sistemele Patriot produse de americanii de la Raytheon sunt sisteme de apărare împotriva atacurilor aeriene. Sistemele de rachete au o capacitate de detectare a pericolelor aeriene de 360 de grade şi pot lansa mai multe tipuri de rachete, în funcţie de pericolul detectat, potrivit site-ului producătorului american. În acest moment sunt 17 ţări în lume care au achiziţionat sistemul acesta, iar contractul pentru România este de 3,9 mld. dolari fără TVA (cca 3,54 mld. euro). Prima livrare se va realiza în 2019-2020, iar furnizorul va fi guvernul SUA.

 

Trei sisteme Lansator Multiplu de Rachete cu Bătaie Mare - MLRS (HIMARS)

Sistemul pentru lansarea rachetelor cu bătaie mare HIMARS are o rază de acţiune de până la 300 de kilometri. Este produs de compania americană Lockheed Martin şi va fi furnizat României de guvernul SUA. Contractul este în valoare de 1,25 mld. dolari fără TVA (cca 1,1 mld. euro). Primele două componente se vor livra în 2020-2024.

 

Modernizarea maşinii de luptă a Infanteriei MLI-84M Jderul

„Jderul“ este un tip de maşină de luptă a infanteriei române care a fost fabricat în 1984. Maşinile au fost modernizate prima dată în anii ’90. Proiectul în derulare presupune achiziţia a 18 sisteme aruncător calibru120 mm pe platformă şenilată, retehnologizarea carcaselor blindate, îmbunătăţirea observării şi operării pe timp de noapte. Bugetul estimat pentru acest proiect nu a fost făcut încă public de MApN.

 

227 de transportoare blindate Piranha V

Transportorul blindat Piranha V are tracţiune 8X8 şi pe acesta poate fi instalată o gamă variată de armament, în funcţie de misiunea în care este folosit. Blindajul oferă protecţie pentru mai multe tipuri de grenade şi mine antitanc. Contractul pentru cele 227 de vehicule este în valoare de 868 mil. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO