Eveniment

România plăteşte pentru criză. Participaţia la FMI va creşte cu aproape 900 de milioane de euro

România plăteşte pentru criză. Participaţia la FMI va creşte cu aproape 900 de milioane de euro

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

08.11.2011, 17:58 681

România îşi va creşte participaţia la Fondul Monetar Internaţional cu 781,2 milioane DST (aproximativ 900 milioane euro), de la 1,03 miliarde DST la 1,81 miliarde DST, trei pătrimi din majorare urmând să fie subscrisă în lei.

Sumele reprezentând majorarea cotei României la FMI vor fi suportate de Banca Naţională a României, toate drepturile şi obligaţiile ce revin din relaţia cu instituţia internaţională reflectându-se în gestiunea băncii centrale.

În urma majorării, România se va plasa pe poziţia a patra în cadrul Constituantei Olandeze, după Olanda, Ucraina şi Israel.

Potrivit notei de fundamentare a unui proiect de lege elaborat de Ministerul Finanţelor Publice, majoarea cotei de praticipaţie nu va a avea efecte asupra bugetului de stat.

Tehnic, BNR va muta o parte din activele externe din plasamentele actuale în conturile la FMI, echivalând cu 223 milioane euro, iar contribuţia în lei se va înregistra, practic, ca obligaţie faţă de FMI.

La finele anului trecut, Consiliul Guvernatorilor FMI a aprobat a paisprezecea revizuire a generală a cotelor, prin dublarea valorii totale a contribuţiilor, de la 238,4 miliarde DST la 476,8 miliarde DST. Revizuirea a avut în vedere creşterea reprezentantivităţii ţărilor emergente şi protejarea statelor sărace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO