Eveniment

România nu este demnă de Schengen în ochii Austriei, dar gazul din Marea Neagră trebuie să ajungă cât mai uşor în Vest. De ce nu a făcut şeful OMV lobby pentru România la cancelarul său şi vine la premierul Ciolacu pentru gazul din Marea Neagră?

Alfred Stern, CEO al OMV

Alfred Stern, CEO al OMV

Autor: Roxana Petrescu

19.09.2023, 00:07 4218

♦ Cea mai importantă modificare a Legii offshore înainte de promulgarea acesteia din mai 2022 a fost eliminarea restricţiei investitorilor, OMV Petrom şi Romgaz, de a vinde local 50% din volumele de gaze, aşa cum era prevăzut în documentul din 2018 ♦ Aparent, nici acest lucru nu este suficient, ieri o delegaţie a OMV, austriecii care deţin OMV Petrom, operatoul proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, având o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu, a doua de la numirea sa în funcţie ♦ Insistenţa OMV privind Legea offshore românească vine în contextul în care din cauza Austriei România bate şi acum la porţile Schengen, lucru cu un impact negativ inclusiv pe operaţiunile OMV Petrom ♦ Faţă de aproape toate celelalte state europene care şi-au redus achiziţiile de gaz rusesc, Austria este printre puţinele care cumpără la fel de mult gaz din Rusia ca înainte de război.

Ieri, la ora 15:00, Marcel Ciolacu, şeful guvernului, a avut o întâlnire cu o delegaţie a OMV, condusă de CEO-ul grupului petrolier, Alfred Stern, asta după ce OMV a mai avut o întâlnire cu Guvernul României la mijlocul lunii iunie. Subiectul este acelaşi, Marea Neagră şi Legea Offshore.

„Este o solicitare din partea OMV să se întâlnească şi cu mine şi cu preşedintele Senatului. Eu ştiu că există o Lege Offshore, asumată de către noi. Există nişte litigii şi i-am solicitat preşedintelui OMV să le închidem pe cale amiabilă. Cred că va fi pe agenda de discuţii. Eu cel puţin voi aborda acest subiect”, a spus Ciolacu, citat de Mediafax. Contextul este următorul. După promulgarea Legii Offshore (mai, 2022), OMV Petrom a depus o reclamaţie la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, susţinând că inclusiv noul proiect de lege conţine anumite restricţii privind vânzarea gazului din Marea Neagră. Cea mai importantă modificare a Legii Offshore a fost eliminarea din textul final a prevederii din 2018 prin care producătorii erau obligaţi să vândă 50% din cantităţile de gaze extrase în România. Acest aspect a fost principala piedică în luarea unei decizii dinale de investiţii în cadrul proiectului Neptun Deep, după promulgarea Legii Offshore, OMV Petrom şi Romgaz anunţând imediat decizia de a merge mai departe. În Legea Offshore este însă un articol, 21, care stabileşte anumite direcţii privind vânzarea gazului, acesta fiind mărul discordiei, potrivit informaţiilor disponibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO