Eveniment

Romania, codasa la absorbtia de fonduri europene intre tarile din Europa Centrala si de Est

Romania, codasa la absorbtia de fonduri europene intre tarile din Europa Centrala si de Est
10.05.2010, 23:22 184

Romania se situeaza pe ultimul loc intre tarile din EuropaCentrala si de Est (ECE) la absorbtia de fonduri europene depostaderare in perioada 2007-2009, cu o rata de 2%, ceea ceplaseaza tara noastra in urma Bulgariei, conform unui studiurealizat de compania de consultanta si audit KPMG.
Raportul "EU funds in Central and Eastern Europe. Progress report2007-2009" a fost realizat de firmele membre KPMG in: Estonia,Lituania, Ungaria, Letonia, Slovenia, Slovacia, Republica Ceha,Bulgaria, Polonia si Romania.
Pentru perioada 2007-2013, Romania are la dispozitie un buget de33,5 mld. euro. Din raport reiese faptul ca in primii doi ani de laaderare, tara noastra a semnat contracte de finantare cubeneficiarii de fonduri UE in cuantum de 5,3 mld. euro, ceea ceinseamna o rata de contractare (plati realizate catre beneficiariin perioada 2007-2009, raportate la suma alocata de UE intre2007-2013) de 16%, sub rata medie a tarilor din ECE care este de26%. Lituania si Estonia sunt fruntase cu un procent de contractarede peste 40%, in timp ce pe ultimele locuri, inaintea Romaniei, seafla Bulgaria si Polonia cu 23%.
In ceea ce priveste rata de absorbtie a fondurilor europene, adicaplatile realizate catre beneficiari in perioada 2007-2009,raportate la suma alocata de UE intre 2007-2013, Romania a reusitsa atraga 2% din sumele disponibile. Cele mai bune rate deabsorbtie le inregistreaza Slovenia (18%) si Lituania (17%).
"Este adevarat ca absorbtia fondurilor europene s-a facut intr-unritm lent in multe dintre noile state membre, asa ca Romania nueste o exceptie. (...) Este esential ca toate departamenteleguvernamentale implicate in gestionarea fondurilor UE sa depunaeforturi concertate pentru imbunatatirea performantelor", spuneFlorin Banateanu, director pentru Consultanta in Fonduri Europenesi Sectorul Public din cadrul KPMG Romania. Raportul mai arata capentru perioada 2007-2013, cele zece tari ale ECE au o alocare dela bugetul Uniunii Europene de 214,7 mld. euro. Din aceasta suma,cea mai mare parte o reprezinta fondurile structurale, doar 19% dinbani fiind destinati agriculturii si pescuitului. Cehia si Poloniaau la dispozitie jumatate din acest buget, iar daca adunam parteacare revine Ungariei si Romaniei, cele patru tari au alocat 80% dinbanii de la UE destinati tarilor din ECE. La suma alocata de UE, seadauga contributiile proprii de la bugetul fiecarui stat, astfelincat suma totala pe care pot sa o atraga cele zece tari pana in2013 se ridica la 264,4 mld. euro. Pana la sfarsitul anului trecut,19,6 mld. euro au intrat in buzunarul beneficiarilor de fondurieuropene din cele zece tari din ECE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO