Romania, codasa la absorbtia de fonduri europene intre tarile din Europa Centrala si de Est

Ziarul Financiar 10.05.2010

Romania se situeaza pe ultimul loc intre tarile din Europa Centrala si de Est (ECE) la absorbtia de fonduri europene de postaderare in perioada 2007-2009, cu o rata de 2%, ceea ce plaseaza tara noastra in urma Bulgariei, conform unui studiu realizat de compania de consultanta si audit KPMG.
Raportul "EU funds in Central and Eastern Europe. Progress report 2007-2009" a fost realizat de firmele membre KPMG in: Estonia, Lituania, Ungaria, Letonia, Slovenia, Slovacia, Republica Ceha, Bulgaria, Polonia si Romania.
Pentru perioada 2007-2013, Romania are la dispozitie un buget de 33,5 mld. euro. Din raport reiese faptul ca in primii doi ani de la aderare, tara noastra a semnat contracte de finantare cu beneficiarii de fonduri UE in cuantum de 5,3 mld. euro, ceea ce inseamna o rata de contractare (plati realizate catre beneficiari in perioada 2007-2009, raportate la suma alocata de UE intre 2007-2013) de 16%, sub rata medie a tarilor din ECE care este de 26%. Lituania si Estonia sunt fruntase cu un procent de contractare de peste 40%, in timp ce pe ultimele locuri, inaintea Romaniei, se afla Bulgaria si Polonia cu 23%.
In ceea ce priveste rata de absorbtie a fondurilor europene, adica platile realizate catre beneficiari in perioada 2007-2009, raportate la suma alocata de UE intre 2007-2013, Romania a reusit sa atraga 2% din sumele disponibile. Cele mai bune rate de absorbtie le inregistreaza Slovenia (18%) si Lituania (17%).
"Este adevarat ca absorbtia fondurilor europene s-a facut intr-un ritm lent in multe dintre noile state membre, asa ca Romania nu este o exceptie. (...) Este esential ca toate departamentele guvernamentale implicate in gestionarea fondurilor UE sa depuna eforturi concertate pentru imbunatatirea performantelor", spune Florin Banateanu, director pentru Consultanta in Fonduri Europene si Sectorul Public din cadrul KPMG Romania. Raportul mai arata ca pentru perioada 2007-2013, cele zece tari ale ECE au o alocare de la bugetul Uniunii Europene de 214,7 mld. euro. Din aceasta suma, cea mai mare parte o reprezinta fondurile structurale, doar 19% din bani fiind destinati agriculturii si pescuitului. Cehia si Polonia au la dispozitie jumatate din acest buget, iar daca adunam partea care revine Ungariei si Romaniei, cele patru tari au alocat 80% din banii de la UE destinati tarilor din ECE. La suma alocata de UE, se adauga contributiile proprii de la bugetul fiecarui stat, astfel incat suma totala pe care pot sa o atraga cele zece tari pana in 2013 se ridica la 264,4 mld. euro. Pana la sfarsitul anului trecut, 19,6 mld. euro au intrat in buzunarul beneficiarilor de fonduri europene din cele zece tari din ECE.