Eveniment

România caută o nouă ancoră pentru buget: 1 mld. euro de la BM

Autor: Claudia Medrega

18.04.2012, 00:03 99

România vrea o nouă ancoră de la Banca Mondială - o linie de credit de 1 mld. euro, care să permită Ministerului Finanţelor să acopere necesităţile de finanţare, în situaţia în care tensiunile de pe pieţele financiare se vor accentua.

Noul acord vine după ce în primăvara anului trecut autorităţile de la Bucureşti au decis să prelungească înţelegerea cu FMI şi Comisia Europeană încheiată în 2009, parafând acorduri preventive (fără tragerea sumelor de bani). Aceste acorduri expiră în primăvara anului viitor. În caz de necesitate, Finanţele pot să acceseze pentru buget cele 1,4 mld. euro puse la dispoziţie de Comisia Europeană, disponibile până în primăvara lui 2013.

De la Banca Mondială, România va avea posibilitatea să tragă banii oricând, pe o perioadă de trei ani, la costuri mai mici decât cele din piaţă dacă va îndeplini condiţiile agreate. "Obiectivul acordului cu Banca Mondială este pe de o parte facilitarea accesului pe pieţele internaţionale de capital, în contextul în care România îşi propune să acceseze în mod constant aceste pieţe în condiţii şi termeni rezonabili, iar pe de altă parte consolidarea buffer-ului de lichidităţi", a declarat pentru ZF Ştefan Nanu, reprezentantul României la Banca Mondială.

La momentul intrării în acordul cu Banca Mondială, România va trebui să plătească un comision de 0,25%, la care se adaugă un cost de 0,5% aplicat la suma netrasă din împrumut. Dacă România ar lua acum împrumutul ar plăti LIBOR plus 0,35%, potrivit lui Nanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO