Eveniment

Romania ar putea ajunge la jumatate din nivelul de trai din UE in sapte ani

Romania ar putea ajunge la jumatate din nivelul de trai din UE in sapte ani

Click pentru imaginea marita

14.05.2007, 17:59 183

Nivelul de trai din Romania ar putea ajunge la 50% din media statelor UE in 2013, fata de nivelul de 37% de anul acesta, arata un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
In prezent, Romania si Bulgaria se afla cel mai jos in clasamentul statelor membre ale UE la capitolul nivelului de trai, cu 37%, respectiv 36% din media celor 25 de state din blocul comunitar de anul trecut. In urmatorii sapte ani insa, Romania ar putea ajunge la 50% din media nivelului de trai din UE, conform unui studiu al CNP, care compara evolutiile economice ale Spaniei si Portugaliei de la momentul aderarii in UE (1985) pana astazi.
"Astazi, aderarea Romaniei si Bulgariei este considerata asemanatoare cu aderarea Spaniei si Portugaliei in 1985", arata studiul CNP. Conform calculelor Prognozei, Romania ar putea recupera in sapte ani mai mult decat diferenta recuperata de Portugalia in 22 de ani, comparativ cu nivelul de trai din Uniune.
Pentru a estima nivelul de trai, Eurostat (divizia statistica a UE) foloseste nivelul Produsului Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumparare. Acest indicator ia in calcul si diferentele de inflatie si de curs valutar dintre state, pentru o comparatie cat mai precisa a nivelului de trai si a puterii de cumparare din fiecare tara. Cu alte cuvinte, la nivelul acestui an, romanul mediu poate cumpara doar 37% din bunurile pe care si le permite un european mediu, cu valoarea productiei sale de peste an.
Anul trecut, Romania avea un PIB pe locuitor de 4.500 de euro, fata de media de peste 23.300 de euro a UE27 (circa 20%). In termeni reali insa, acelasi indicator reprezinta in Romania ceva mai mult de media europeana.
Daca toate statele europene si-ar pastra ritmurile de crestere economica din ultimii ani pana in 2013, Romania ar ajunge in acel moment la 50% din nivelul de trai mediu al UE, recuperand de la 37% in prezent. Spre comparatie, Portugalia a recuperat de la 58% in 1985 la 69% astazi, iar Spania a recuperat de la 73% in 1985 la 97% astazi.
"Calculele se bazeaza pe trendurile economice ale ultimilor ani si pe estimarile de crestere potentiala pe urmatorii ani", explica Ion Ghizdeanu, presedintele CNP. El spune ca statele membre ale "vechii Uniuni" (UE15, pana la extinderea din 2004) au inregistrat ritmuri medii de crestere economica de 1%-2% in ultimii ani. In acelasi timp, economiile "noilor state membre" (cele zece state care au aderat in 2004) au crescut in medie cu 4% pe an, iar economia Romaniei a crescut cu o medie de 6%.
Conform CNP, valoarea Produsului Intern Brut al Romaniei se va dubla in 2013 fata de anul acesta, ajungand la 227 de miliarde de euro, fata de 116 miliarde de euro, estimarea pentru 2007. Recuperarea fata de media de nivel de trai din UE va fi "ajutata" si de reducerea populatiei cu circa 0,8 milioane de locuitori in aceasta perioada, aprecierea continua a leului (pana la circa 3,1 lei pentru un euro in 2013, fata de o estimare de 3,37 lei anul acesta) si reducerea inflatiei (pana la 2%, fata de circa 4% anul acesta).
In opinia specialistilor de la Prognoza, "ritmul de crestere al PIB reprezinta o premisa importanta pentru ca Romania sa devina tara europeana care sa inregistreze cea mai rapida reducere a disparitatilor fata de media UE".
De altfel, cursa de recuperare a inceput deja: Romania a depasit in premiera Ungaria la nivelul Produsului Intern Brut de anul trecut, conform unei analize realizate de ZF. In 2006, PIB-ul Romaniei a fost de peste 97 mld. euro, iar al Ungariei de 89 mld. euro.
Desi se claseaza pe locul 7 in topul statelor UE cu cea mai mare populatie, Romania este abia pe 17 (in urcare de pe 18) in topul dupa valoarea PIB si pe locul 26 in topul dupa PIB pe locuitor, reusind sa depaseasca numai Bulgaria.
Anul trecut, PIB pe locuitor in Romania a fost de circa 4.500 de euro, fata de 3.100 in Bulgaria. 8.900 in Ungaria, 7.000 in Polonia si 11.000 in Cehia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO