Eveniment

Mai poate rezista Joe Biden, care acum are 80 de ani, înca 4 ani la Casa Albă? Actualul preşedinte american si-a anuntat candidatura, sfindând vârsta şi istoria, şi cel mai probabil îl va infrunta din nou pe Trump, daca intre timp acesta nu va fi scos din decor. 10 indicatori cheie din actualul mandat al lui Biden

Mai poate rezista Joe Biden, care acum are 80 de ani,...

Autor: Ştefan Stan

25.04.2023, 16:11 822

Preşedintele Joe Biden a anunţat oficial marţi că va candida pentru a fi reales în 2024, cerându-le alegătorilor să îi acorde mai mult timp pentru a "termina treaba" pe care a început-o când a depus jurământul.

Biden, în vârstă de 80 de ani, mizează pe faptul că realizările sale legislative din primul mandat şi cei peste 50 de ani de experienţă la Washington vor conta mai mult decât preocupările legate de vârsta sa.

Anunţul, într-un videoclip de trei minute, vine la aniversarea a patru ani de când Biden a făcut anunţul pentru Casa Albă în 2019, promiţând să vindece "sufletul naţiunii" în mijlocul preşedinţiei turbulente a lui Donald Trump - un obiectiv care a rămas evaziv.

Mai jos, publicaţia americană Forbes prezintă 10 indicatori cheie din timpul primului mandat al lui Joe Biden: 

Bursa: S&P 500 a atins un maxim istoric în primul an de mandat al lui Biden ca preşedinte şi a crescut cu 9% de când a preluat mandatul, în ciuda unei pieţe abrupte de scădere anul trecut - dar asta este totuşi mult mai puţin decât creşterile de 182% şi 67% ale indicelui în timpul mandatelor predecesorilor săi Barack Obama şi, respectiv, Donald Trump.

Inflaţia: Cea mai importantă evoluţie economică care a ţinut capul de afiş în timpul mandatului lui Biden, indicele preţurilor de consum din SUA a crescut de la 1,4% pe an în ianuarie 2021 la 5% în martie, reflectând o creştere globală de 15% - mult mai mult decât creşterea de 10,9% a salariilor medii în acest interval de timp.

Locuri de muncă: Piaţa forţei de muncă a rămas unul dintre cei mai puternici piloni ai economiei în timpul preşedinţiei lui Biden, rata şomajului scăzând de la 6,3% în ianuarie 2021 la minimul ultimilor 54 de ani de 3,4% în ianuarie; cu toate acestea, concedierile generalizate din ultimele luni ar putea începe să aibă un impact, luna trecută marcând cea mai slabă creştere a locurilor de muncă din 2020, în timp ce rata şomajului a ajuns la 3,5%.

Sănătatea financiară a gospodăriilor: Chiar şi cu un nivel ridicat de ocupare a forţei de muncă şi salarii solide, conturile bancare ale americanilor sunt în mare parte într-o stare mai proastă acum decât erau înainte de Biden: americanii au economisit doar 4% din venitul lor disponibil în ultimul trimestru din 2022, comparativ cu 14% cu doi ani înainte, o evoluţie îngrijorătoare, în condiţiile în care datoria gospodăriilor a crescut cu 16%, ajungând la 16.900 de miliarde de dolari în această perioadă, iar ratele sărăciei au atins cel mai înalt nivel din 2018 în 2021, ultimul an pentru care sunt disponibile datele Biroului de recensământ.

Economia în ansamblu: Producţia economică principală a fost puternică în timpul mandatului lui Biden, deoarece produsul intern brut al SUA a crescut cu 20%, ajungând la 26,1 trilioane de dolari din ultimul trimestru al anului 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut - susţinută în mare parte de creşteri supradimensionate în industria prelucrătoare şi de cheltuielile pentru divertisment şi agrement.

Preţul gazelor: Preţurile la benzină au urcat anul trecut la cele mai ridicate niveluri din istorie, pe fondul şocului provocat de invazia Rusiei din Ucraina şi, deşi preţul la pompă a scăzut dramatic, costul mediu de 3,66 dolari pe galon săptămâna trecută a fost cu 54% mai mare decât în săptămâna care a precedat învestirea lui Biden, în ciuda scăderii preţurilor la ţiţei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO