Eveniment

Rezerva valutară de la BNR scade cu 1,7 miliarde de euro

Rezerva valutară de la BNR scade cu 1,7 miliarde de euro

Foto Octav Ganea

Autor: Razvan Voican

02.08.2011, 00:04 400

Rezerva valutară administrată de BNR a scăzut în iulie la 32,68mld. euro, nivel mai mic cu 1,7 mld. euro faţă de iunie, încondiţiile în care banca centrală a operat în numeleMi­nis­te­rului Finanţelor rambursarea a 2,6 mld. euro aferenteda­toriei publice interne.

În ultima săptămână din iulie au ajuns la scadenţăobli­ga­ţiuni în euro emise pe piaţa internă şi un club loan tot îneuro pentru care plăţile cu tot cu dobânzi au însumat 2,6 mld.euro.

Astfel, ieşirile din rezervă au însumat luna trecută peste 3mld. euro, în timp ce intrările s-au ridicat la 1,37 mld. euro.Prin­cipalele surse de intrări de fonduri au fost reprezentate dealimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, modificarearezervelor minime în valută constituite de institu­ţi­ile decredit, venituri din admi­nis­trarea rezervelor inter­na­ţio­naleşi altele.

Profitând de poziţia con­for­ta­bilă a lichidităţilor dintrezo­re­rie, Finanţele nu au refinanţat decât datorii de 463 mil.euro din totalul scadent de 2,6 mld. euro, reducând vizibil soldulda­to­riei publice. Totuşi, stra­tegia este con­testată de bancherişi analişti care acuză Mi­nisterul Finanţelor că se con­cen­treazăprea mult asupra pre­ţului şi prea puţin asupra unei politiciconsecvente de lungire a scadenţelor la obligaţiunile de stat: lalicitaţia de săptămâna trecută Finanţele au atras 463 mil. euro pe4 ani în loc de suma pro­gramată de 600 mil. euro, invocând preţulprea mare cerut de bănci şi acceptând doar un randament mediu de4,85%.

După vârful de plată din iulie, urmează o lună calmă pen­truserviciul datoriei publice, cu plăţi scadente de 205 mil. euro,uşor de aborbit de rezerva valutară.

Rezerva valutară rămâne uşor peste nivelul de 32,4 mld. euro dela sfârşitul lui 2010.

Datorită creşterii preţului aurului pe piaţa internaţională,va­loarea rezervei de aur de 103,7 tone a urcat cu aproape 300 mil.euro, până la 3,76 mld. euro.

În total, rezervele internaţionale ale României au fost de 36,4mld. euro la sfârşitul lunii iulie, cu 1,4 mld. euro mai puţindecât în iunie

În trimestrul al doilea BNR şi-a redus expunerea pe titluriemise de Trezoreria SUA, până la 8,04 mld. dolari, respectiv cucirca 400 mil. dolari mai puţin decât în martie.

BNR şi-a majorat anul trecut portofoliul de investiţii în eurode la 63% la 66% din total, în timp ce ponderea plasamentelor îndolari a scăzut de la 29% la 24%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO