Eveniment

Revizuirea creditelor pentru IMM, fara penalizari

18.10.2009, 23:18 27

Bancile care vor oferi intreprinderilor mici si mijlocii (IMM)posibilitatea sa isi restructureze creditele vor mentine conditiileinitiale de dobanda, nu vor aplica taxe de penalizare si nu vorcere garantii suplimentare, potrivit protocolului propus dePSD.

La conturarea protocolului, Mircea Geoana, presedintele PSD, s-aconsultat cu Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane aBancilor.

Pentru a putea sa se inscrie in acest program, firmele trebuiesa nu inregistreze restante la credite la momentul formulariicererii de revizuire si sa nu fi avut probleme inainte de debutulcrizei financiare, respectiv sa fi fost considerate solvabile decatre banci in septembrie 2008.

Aceste firme vor putea sa solicite suspendarea pentru o perioadade 12 luni a ratelor de principal pentru creditele contractate petermen mediu si lung (sau sase luni in cazul operatiunilor deleasing financiar), timp in care vor plati doar dobanda aferentaimprumutului. Pentru creditele contractate pe termen scurt firmelevor beneficia de o prelungire cu 270 de zile a scandentei.

"Ratele de principal suspendate vor fi rambursate utilizandaceeasi rata de dobanda din contract si aceeasi frecventa", searata in proiectul de protocol. Astfel, suspendarea platii ratelorla creditele pe termen mediu si lung sau prelungirea facilitatilorde credit pe termen scurt nu vor putea sa determine o majorare aratelor de dobanda fata de nivelurile prevazute in contractulinitial si nici nu vor atrage dobanzi penalizatoare.

Bancile se angajeaza sa raspunda in 30 de zile la cererilefirmelor de a beneficia de aceste facilitati. Comisia de Finante aCamerei Deputatilor si ceilalti semnatari se angajeaza ca pana lajumatatea lui decembrie sa creeze un mecanism de monitorizarepentru operatiunile de revizuire a creditelor pentru IMM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO