Revizuirea creditelor pentru IMM, fara penalizari

Autor: Liviu Chiru 18.10.2009

Bancile care vor oferi intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) posibilitatea sa isi restructureze creditele vor mentine conditiile initiale de dobanda, nu vor aplica taxe de penalizare si nu vor cere garantii suplimentare, potrivit protocolului propus de PSD.

La conturarea protocolului, Mircea Geoana, presedintele PSD, s-a consultat cu Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Pentru a putea sa se inscrie in acest program, firmele trebuie sa nu inregistreze restante la credite la momentul formularii cererii de revizuire si sa nu fi avut probleme inainte de debutul crizei financiare, respectiv sa fi fost considerate solvabile de catre banci in septembrie 2008.

Aceste firme vor putea sa solicite suspendarea pentru o perioada de 12 luni a ratelor de principal pentru creditele contractate pe termen mediu si lung (sau sase luni in cazul operatiunilor de leasing financiar), timp in care vor plati doar dobanda aferenta imprumutului. Pentru creditele contractate pe termen scurt firmele vor beneficia de o prelungire cu 270 de zile a scandentei.

"Ratele de principal suspendate vor fi rambursate utilizand aceeasi rata de dobanda din contract si aceeasi frecventa", se arata in proiectul de protocol. Astfel, suspendarea platii ratelor la creditele pe termen mediu si lung sau prelungirea facilitatilor de credit pe termen scurt nu vor putea sa determine o majorare a ratelor de dobanda fata de nivelurile prevazute in contractul initial si nici nu vor atrage dobanzi penalizatoare.

Bancile se angajeaza sa raspunda in 30 de zile la cererile firmelor de a beneficia de aceste facilitati. Comisia de Finante a Camerei Deputatilor si ceilalti semnatari se angajeaza ca pana la jumatatea lui decembrie sa creeze un mecanism de monitorizare pentru operatiunile de revizuire a creditelor pentru IMM.