Eveniment

Republica Moldova se apropie de UE: BNR a câştigat proiectul pentru aderarea RM la SEPA

Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, economist, cu studii în Occindent şi, în trecut, cu un job la Banca Mondială înţelege bine care este miza ţării sale în disputa Est – Vest.

Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, economist, cu studii în Occindent şi, în trecut, cu un job la Banca Mondială înţelege bine care este miza ţării sale în disputa Est – Vest.

30.07.2021, 00:04 1644

Delegaţia Comisiei Europene în Republica Moldova a anunţat începerea pregătirilor din ţara vecină pentru aderarea la SEPA (zona unică de plăţi în euro). Parcursul pregătirilor, complexe şi complicate (spune Bruxelles-ul) cere îndrumare calificată. Comisia Euro­peană a organizat o selecţie pentru sus­ţine­rea unui „consorţiu de îndru­mători“. Au câştigat Banca Naţională a Ro­mâniei, lider de proiect, Banca Rega­tului Unit al Ţărilor de Jos  şi Banca Lituaniei ca “parteneri juniori”, având drept colaboratori Autoritatea de Supra­veghere  Financiară şi Autoritatea pentru Protecţia Consumato­rilor din România. „Am trăit să o văd şi pe asta! BNR partener-senior într-un con­sor­ţiu!”, se laudă Adrian Vasilescu, BNR.

În anii ‘90 ai secolului trecut, adaugă el, BNR se străduia  se străduia să fie vizibilă pe piaţa financiară. Iat-o acum că oferă expertiză externă: “BNR este acum «cap de filă» într-un proiect extern finanţat de Comisia Europeană care va dura doi ani”. Republica Moldova este acum o ţară independentă. A fost cedată de Imperiul Otoman (în 1812) Imperiului Rus în urma unui război câştigat de ruşi (era vremea în care pagubele de război erau plătite prin cedări de teritorii). Potrivit datelor Băncii Mondiale, are un PIB de 12 mld. dolari (mai mic ca regiunea Moldova a României) şi un PIB per capita de 4.500 de dolari. Pentru comparaţie, România, o ţară săracă comparată cu Olanda sau Germania, are un PIB/capita de 13.000 de dolari (preţuri curente). Moldova a fost vedeta lumii vreme de câţiva ani, după ce din vistieria băncii naţionale au dispărut 1 mld. dolari - 16% din produsul naţional al micii republici. Alegerile legislative şi cele prezidenţiale au dat un mandat solid celor care vor o apropiere de UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO